Súdny dvor EÚ rozhodol vo veci zavlečenia Michala Kováča!

NETKY.SK • 16 December 2021, 14:44 • 2 min
Súdny dvor EÚ rozhodol vo veci zavlečenia Michala Kováča!

BRATISLAVA - Na verdikt už reagovali premiér Eduard Heger i prezidentka Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

V prípade Mečiarových amnestií vo veci zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny sme bližšie k dosiahnutiu spravodlivosti. Na sociálnej sieti to uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii na štvrtkové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ. "Sme zase bližšie k zaceleniu rany na našej spravodlivosti. Je to pre našu krajinu dôležitá správa, ktorá nám umožní vyšetriť krivdy minulosti. Zaslúži si to naša spoločnosť, ale aj pamiatka po zavraždenom Róbertovi Remiášovi," podotkol. 

 

Dodal, že na základe rozhodnutia Súdneho dvora EÚ môžu súdy naďalej konať a pokračovať v trestnom stíhaní, vrátane možnosti vydania európskeho zatykača.

 

 

Súdny dvor EÚ vo štvrtok rozhodol, že zásada "ne bis in idem" (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Na Súdny dvor EÚ sa obrátil Okresný súd Bratislava III.

 

Prečítajte si tiež: Starosta Dolného Chotára, ktorý si objednal niekoľko vrážd, ide za mreže

 

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje rozhodnutie za prelomové. Uviedla to na sociálnej sieti. "Dnes Súdny dvor EÚ rozhodol, že je možné pokračovať v trestnom konaní. Považujem to za prelomové rozhodnutie - konečne sa pre naše súdy otvorila príležitosť do dôsledkov vyšetriť kauzu, ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť, a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných," povedala prezidentka.

 

 

Mečiarove amnestie boli podľa nej hanebným príkladom zneužitia práva. "Roky sa občianska spoločnosť aj mnohí naši politici snažili dosiahnuť ich zrušenie, a teda aj vyšetrenie zodpovednosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a ďalších osôb pri únose syna prezidenta Michala Kováča," podotkla.

 

Možno vás zaujme: Ústavný súd odobril rozhodnutie Zuzany Čaputovej

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies