FOTO Najmenší počítač na svete je tu! Šokuje vás jeho veľkosť

NETKY.SK • 1 Júl 2018, 15:00 • 2 min
FOTO Najmenší počítač na svete je tu! Šokuje vás jeho veľkosť

Trend zmenšovania technologických zariadení nadobudol nový rozmer. Ten najmenší na svete!

slovakia

left justify in out

Do marca tohto roku držala prvenstvo v rámci zostrojenia najmenšieho počítača na svete spoločnosť IBM. Ich mikropočítač mal rozmery jeden krát jeden milimeter. S inováciou však momentálne prišli vedci z Michiganskej univerzity, ktorí sa postarali o vznik nového rekordu. Ich počítač meria len tri desatiny milimetra na každej strane. Je teda dosť možné, že v kancelárii by sa vám ľahko stratil.

 

Samozrejme,  takýto počítač sa nebude využívať na bežnú prácu. Kde sa teda uplatní? Ide predovšetkým o oblasť medicíny. Dá sa ním efektívne merať tlak v oku a diagnostikovať zelený zákal, no mohol by odhaliť aj rakovinu. Nakoľko sa potvrdilo, že nádorové bunky majú vyššiu teplotu než okolie, práve tento mikropočítač by dokázal zmeny ľahko zaznamenať a upozorniť na problém. Okrem toho by však využitie mohol nájsť aj pri monitorovaní zásob ropy.

 

Natíska sa však otázka, či takéto zariadenie možno považovať za počítač v pravom zmysle slova. Bežný počítač je totiž schopný zachovať všetky dáta aj po svojom vypnutí, čo sa nedá povedať ani o jednom z mikropočítačov. Tie prijímajú signál zo svetla a po ich odstavení od príjmu energie sa strácajú všetky informácie.

 

img

Mikropočítač v porovnaní so zrnkom ryže

Zdroj: Profimedia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies