AKTUALIZÁCIA: Fínsko a Švédsko požiadajú o členstvo v NATO už v stredu!

NETKY.SK • 17 Máj 2022, 15:16 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Fínsko a Švédsko požiadajú o členstvo v NATO už v stredu!

HELSINKI - Obidve krajiny sa dohodli na spolupráci v rámci celého prístupového procesu.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17:30 (17. mája) 

 

 

Fínsko a Švédsko podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii v stredu, oznámila v utorok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

 

„Som rada, že sme sa rozhodli ísť rovnakou cestou a môžeme to spraviť spoločne,“ povedala Anderssonová v Štokholme na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom, píše agentúra AFP.

 

img

Fínsky prezident Sauli Niinistö a švédska premiérka Magdalena Anderssonová 

 

„Demokracia zvíťazila,“ vyhlásil Niinistö, ktorého citovala stanica CNN. Tohtoročná jar sa podľa neho niesla v znamení „triumfu demokracie vo Fínsku“. Narážal tým na širokú podporu vstupu do NATO vo fínskej spoločnosti, ako aj v parlamente.

 

Predsedníčka švédskej vlády spresnila, že Švédsko a Fínsko podajú svoje prihlášky do NATO spoločne v stredu v sídle aliancie v Bruseli. „Švédsko sa tiež teší na spoluprácu s Tureckom v rámci NATO,“ dodala.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok opäť kritizoval možnosť vstupu Fínska a Švédska do organizácie NATO a vyhlásil, že nemôže súhlasiť s prijatím krajín, ktoré uvalili sankcie na Turecko.

 

Pôvodný článok: 

 

Fínsky parlament v utorok veľkou väčšinou hlasov schválil podanie žiadosti Fínska o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

 

img

Sanna Marinová

 

Vyplýva z toho, že Fínsko si prihlášku do NATO podá zrejme v najbližších dňoch spolu so susedným Švédskom. Za uchádzanie sa Fínska o členstvo v NATO hlasovalo 188 poslancov 200-členného parlamentu. Proti bolo podľa agentúry DPA 8 poslancov.

 

Prečítajte si tiež: Požiada Švédsko o vstup do NATO? Poslanci rozhodli!

 

Hlasovanie v parlamente sa považovalo za formalitu, keďže prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová oznámili už v nedeľu úmysel požiadať v mene Fínska o vstup do NATO. Súhlas parlamentu v podstate nebol potrebný. Niinistö aj Marinová však zdôraznili, že schválenie v parlamente bude symbolicky dôležitým momentom pri tomto „historickom“ kroku, pripomenula agentúra AP.

 

img

Sauli Niinistö

 

Končí sa tým vojenská neutralita Fínska, ktorá trvala viac než trištvrte storočia. Zmenu vo vojensko-politickom smerovaní Fínska podnietila invázia ruských ozbrojených síl na Ukrajinu 24. februára.

 

K téme: Putin konečne reagoval na vstup Fínska a Švédska do NATO!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies