EXKLUZÍVNE VIDEO: Parížom sa včera večer niesli modlitby za Notre-Dame

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 06:24 • 2 min
EXKLUZÍVNE VIDEO: Parížom sa včera večer niesli modlitby za Notre-Dame

PARÍŽ - V okolí Notre-Dame sa zhromaždili stovky ľudí, aby sa tu mohli v tichosti modliť a spievať.

slovakia

left justify in out

Včera sa Parížom presúval „smútočný“ dav ľudí, ktorí takto chceli vyjadriť ľútosť nad rozsiahlym zničením katedrály Notre-Dame, ale aj podporu a vieru v to, že sa významnú pamiatku podarí opraviť a zrekonštruovať. Zástup ľudí vyrážal od druhého najväčšieho kostola v Paríži, Katedrály svätého Sulpícia, a postupne kráčal až k vyhorenej pamiatke. Po ceste sa dav zväčšoval, pridávalo sa k nemu stále viac ľudí, ktorí spievali náboženské piesne a modlili sa.

 

 

Aj druhá spomínaná katedrála má za sebou podobný osud ako Notre-Dame. Minulý mesiac rovnako bojovala s požiarom, no rozsah škôd, ktorý tu oheň spôsobil, nie je ani zďaleka porovnateľný s tým, čo plamene napáchali teraz.

 

 

Veža katedrály sa zrútila smerom do záhrady aj s kohútom, ktorý bol pripevnený na jej vrchole ako ozdoba. Tento tepaný medený kohút ukrýval vzácne relikvie svätcov. Ich úlohou bolo ochraňovať stavbu aj celý Paríž. To, či požiar prežili, zatiaľ známe nie je, nakoľko kohút je zvonku zdeformovaný horúčavou. Bude však možné ho opraviť.  

 

img

 

Keď sprievod dorazil k zničenej katedrále, zhromaždil sa okolo sochy Panny Márie. Na mieste hral sláčikový orchester a ľudia do toho spievali. Ako sa vyjadrili organizátori, Parížania chceli týmto gestom vyjadriť svoj silný vzťah k Notre-Dame.

 

 

Požiar, ktorý svetoznámu pamiatku postihol, bol skutočne rozsiahly. Bojovali s ním stovky hasičov viac ako osem hodín, kým sa im živel podarilo dostať pod kontrolu. Boli chvíle, kedy si už všetci mysleli, že katedrále niet pomoci, že vyhorí do tla. Strecha sa prepadla a zrútila sa aj stometrová veža. Ako povedal veliteľ hasičov, vraj chýbalo 30 minút, aby sa celá stavba zvalila k zemi. K tomu však, našťastie, nedošlo.

 

Finančnú pomoc pri rekonštrukcii pamiatky už prisľúbili štáty, firmy, organizácie aj jednotlivci z celého sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies