Indická pláž sa vďaka dobrovoľníkom zmenila na nepoznanie

NETKY.SK • 27 Február 2019, 17:09 • 2 min
Indická pláž sa vďaka dobrovoľníkom zmenila na nepoznanie

BRATISLAVA – Bombaj predstavuje jedno z najväčších miest Indie. Žije tam viac ako 18 miliónov ľudí. Takáto kopa ľudskej populácie vyrobí len v priebehu jedného dňa neskutočné množstvo plastového odpadu. Najhoršie na tom je, že prví, ktorí trpia vyhodeným odpadom nie sú ľudia, ale živá príroda okolo nás.

slovakia

left justify in out

Bombaj je mesto rozprestierajúce sa na západnom pobreží Indie. Vyhodeného odpadu tam pribúdalo na miestnej pláži každým dňom čoraz viac.

 

img

 

Jedného dňa sa už na to bombajský právnik Afroz Shan nemohol ďalej pozerať. Jeho cieľom bolo vyčistiť celú bombajskú pláž Versova od odpadkov. Ako jeden človek by s tým ale nepohol, preto potreboval plán. Podarilo sa mu zohnať 1000 dobrovoľníkov, ktorí boli s jeho názorom na vyčistenie pláže plne stotožnení a všetci sa teda pustili do veľkého upratovania.

 

img

 

Len tri roky po dôkladnom upratovaní bolo už badať viditeľné, do očí bijúce zmeny. Od roku 2015, kedy to všetko začalo sa pláž zmenila na nepoznanie. Okrem dobrovoľníkov sa do čistenia zapojila aj medzinárodná organizácia OSN, ktorá toto čistenie vyhlásila za Najväčšiu čistiacu akciu pláže na svete. Dobrovoľníci naprieč všetkými vekovými kategóriami aj sociálnymi skupinami vyčistili pláž od 5000 ton odpadu.

 

 

Práca bola dobrovoľnícka, nikto za to nedostal žiadnu finančnú odmenu. Odmenou pre ľudí mohlo byť to, že na pláž sa vrátil život a to v podobe morských korytnačiek. Po viac ako 20-tich rokoch tam nakládli vajíčka, z ktorých sa vyliahli malé korytnačky. Veď čo je krajšie ako pohľad na rodiaci sa nový život?

 

img

 

"Je to historický moment a fantastická správa pre Bombaj aj celú Indiu", reagoval na celú situáciu Shan.

 

Je neskutočné ako jeden človek dokázal presvedčiť 1000 ostatných, ktorí sa k nemu napokon aj pridali. Za obdobie 3 rokov sa týmto ľuďom podarilo dostať z pláže viac ako 5 miliónov odpadu. Vďaka tomu tu našli vodné korytnačky opäť raz prostredie pre nakladenie vajíčok. Pokiaľ sa teda niekedy cítime oslabení, v skutočnosti je to len náš pocit, ale spoločne dokážeme veľké veci.

 

 

Všetko to začína prvým krokom, a pokiaľ vykročíte tým správnym smerom, uvidíte ako vás tisícky ďalších ľudí budú nasledovať. Ešte predsa len jedna rada do budúcna. Kdekoľvek pôjdete, snažte sa zanechať za sebou čistejšie prostredie aké bolo pred vašim príchodom. Veď Zem máme len jednu a len vďaka nej tu môžme existovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies