Rodičia pozor! Bez negatívneho testu môžu do školy chodiť iba žiaci do štvrtého ročníka

NETKY.SK • 2 November 2020, 16:32 • 2 min
Rodičia pozor! Bez negatívneho testu môžu do školy chodiť iba žiaci do štvrtého ročníka

BRATISLAVA - Bez negatívneho testu na koronavírus môžu absolvovať vyučovanie iba žiaci nultého až štvrtého ročníka základných škôl bez ohľadu na vek.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Okrem týchto žiakov majú výnimku vstúpiť do školy aj žiaci navštevujúci špeciálne školy a tiež deti do desať rokov.

 

Rodičia sa budú musieť preukázať výsledkom testu
Minister tiež pripomína, že v prípade, že bol jeden z rodičov dieťaťa pozitívne testovaný, celá domácnosť ostáva v povinnej 10-dňovej karanténe, vrátane žiaka.

 

„Pri návrate žiaka do školy sa požaduje potvrdenie od lekára,“ prízvukoval šér rezortu školstva. Netestovaný rodič môže podľa ministra odprevadiť dieťa ku škole, nemôže však vstúpiť do jej vonkajších a vnútorných priestorov.

 

img

 

"Odprevadenie pred školu vyhláška č. 16 ÚVZ nezakazuje. Podľa vyhlášky, ale nemôže dospelá osoba bez negatívneho testu vstupovať do vonkajších a vnútorných priestorov školy. Rodičom však odporúčame, aby zvážili neumiestniť dieťa do MŠ alebo ospravedlniť žiaka zo ZŠ," napísal v príspevku Gröhling. Riaditelia škôl či poverení zamestnanci sú tiež oprávnení od rodičov požadovať predloženie negatívneho výsledku testu

 

V prípade, že sa medzi žiakmi prvého stupňa objaví pozitívne testovaný, daná trieda by podľa ministra mala prejsť na dištančnú výučbu na dobu, ktorú určí Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

 

Súvisiaci článok: Ako funguje vstupenka na slobodu po celoplošnom testovaní? Pozrite si, kam všade sa dostanete aj bez negatívneho výsledku testu

 

Prísne pravidlá platia aj pre pedagógov

Rovnaký je podľa Gröhlinga postup, keď je pozitívne testovaný učiteľ. „Zamestnanec bez negatívneho testu nemôže vstúpiť do budovy školy. V tomto prípade odporúčame prácu z domácnosti alebo čerpanie dovolenky, náhradného voľna či pracovného voľna,“ zdôraznil minister.

 

Pokiaľ má zamestnanec školy výnimku, že sa zo zdravotných dôvodom nemohol zúčastniť na testovaní, podľa ministra je najvhodnejšie, aby po dobu desiatich dní vykonával prácu z domu.

Gröhling dodal, že ďalšie fungovanie škôl závisí od vyhodnotenia výsledkov celoplošného testovania a rozhodnutia Ústredného krízového štábu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies