Francúzsko je len krok od schválenia digitálnej dane

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 11:40 • 2 min
Francúzsko je len krok od schválenia digitálnej dane

PARÍŽ - Veľké internetové spoločnosti, akými sú Apple či Facebook budú po novom vo Francúzsku platiť tzv. digitálnu daň. Francúzsky parlament ju schválil aj napriek nespokojnosti zo strany USA. Táto európska krajina je tak prvou, ktorá sa na to podujala.

slovakia

left justify in out

USA varovalo ešte v priebehu minulého týždňa, že to neublíži len americkým firmám, ale aj obyvateľom Francúzska, ktorí tieto sociálne siete využívajú. Vo včerajších hodinách však bol zákon o digitálnej dani pre internetové spoločnosti prijatý v dolnej komore parlamentu. No ešte predtým, ako vstúpi do platnoti musí o ňom hlasovať aj Senát. 

 

img

 

Proces schvaľovania "Gafa", podľa spoločností Google, Amazon, Facebook a Apple, sa dostal do parlamentu najmä kvôli ľuďom, ktorí sú nespokojní s aktuálnou situáciou. Tieto spoločnosti totiž odvádzajú štátu minimálnu daň a pritom patria medzi najbohtšie na svete.

 

img

 

Francúzsky minister financií Bruno Le Marie parlamentu pred hlasovaním povedal, že návrh predstavuje "krok smerom k spravodlivejšiemu a efektívnejšiemu zdaňovaniu v 21. storočí".    V reakcii na kritiku zo strany USA minister vyhlásil, že Francúzsko je "odhodlané" presadzovať túto legislatívu a je "suverénne" vo fiškálnych otázkach. 

 

 

 

Navyše sa vyjadril, že je doslova neprijateľné, aby digitálni obri mohli z dát užívateľov generovať vo Francúzsku značné zisky, ale dane platia v zahraničí, kde sú výhodnejšie sadzby. Francúzsko na tento podnet už minulý mesiac predstavilo návrh legislatívy na zavedenie trojpercentnej dane z digitálnej reklamy, predaja osobných údajov a iných príjmov akejkoľvek technologickej spoločnosti, ktorej ročný globálny príjem prekročí 750 miliónov eur. K schváleniu zákona na národnej úrovni sa podujalo po tom, ako sa snaha o jeho zavedenie v celej EÚ nemohla uskutočniť.  Štáty ako Írsko by to potopilo. Práve táto krajina kvôli svojmu "daňovému raju" láka veľké technologické spoločnosti z celéjo sveta. 

 

img

 

Podľa Le Maira je však v dlhodobom horizonte najideálnejším riešením multilaterálna dohoda, preto ešte nevzdáva svoje snahy o zavedení dane v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies