Španielsko oznámilo oficiálny koniec erupcie sopky

NETKY.SK • 26 December 2021, 15:00 • 2 min
Španielsko oznámilo oficiálny koniec erupcie sopky

MADRID – Španielsko v sobotu oznámilo, že erupcia sopky Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma sa oficiálne skončila - tri mesiace po tom, čo začala chrliť lávu a popol. Oznámenie prišlo po desiatich dňoch nízkej aktivity sopky, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Trvalo to 85 dní a 18 hodín,“ povedal na tlačovej konferencii Julio Pérez, riaditeľ pohotovostného tímu na Kanárskych ostrovoch. Erupcie, ktoré sa na ostrove La Palma s približne 83 000 obyvateľmi začali 19. septembra, nespôsobili zranenia ani úmrtia, ale zničili 1 345 domov, školy, kostoly, zdravotné strediská a infraštruktúru na zavlažovanie fariem. Približne 7 000 ľudí bolo evakuovaných zo svojich domovov, pričom mnohí mali len pár minút na to, aby si zbalili svoje veci. Škody spôsobené erupciami by podľa regionálnych predstaviteľov mohli presiahnuť 900 miliónov eur.

 

img

 

Španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý počas erupcií niekoľkokrát navštívil La Palmu, sa zaviazal pomôcť s obnovou. Jeho vláda zatiaľ prisľúbila pomoc vo výške 225 miliónov eur na obnovu vrátane kúpy dočasného bývania a poskytnutia finančnej pomoci ľuďom. Mnoho miestnych obyvateľov sa však sťažovalo, že štátna pomoc prichádza pomaly, pričom niektorí už uvažujú, že sa odsťahujú preč z ostrova.

 

Odborníci varovali, že vyčistenie pôdy zničenej lávou a odstránenie obrovského množstva popola z budov a ciest potrvá niekoľko rokov. Sopka bude podľa nich ešte dlho uvoľňovať toxické plyny, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre obyvateľstvo. Okrem toho bude dlho trvať, kým láva vychladne na bezpečnú úroveň. Odborníci dodali, že láva zo sopky vytvorila v oceáne dva nové polostrovy, jeden s rozlohou 44 hektárov a druhý asi 5-hektárový.

 

Možno vás zaujme: V Belgicku zatvoria všetky jadrové reaktory do roku 2025



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies