Export Číny napriek pandémii v marci medziročne vzrástol

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 10:10 • 2 min
Export Číny napriek pandémii v marci medziročne vzrástol

PEKING - Čínsky export v marci medziročne stúpol o 30,6 percenta na 241,1 miliardy dolárov, keďže globálny spotrebiteľský dopyt posilnil.

slovakia

left justify in out

Dovoz do Číny tiež  vzrástol o 38,1 percenta na 227,3 miliardy dolárov, čo je znakom oživenia aktivity v krajine. Je to „pozitívny signál, že globálne ekonomické a obchodné aktivity sa zotavujú a dôvera na trhu sa zvyšuje", povedal hovorca čínskeho colného úradu Li Kchuej-wen. Upozornil však, že „globálna ekonomická situácia je stále komplikovaná a vážna".

 

img

„Očakávame, že aktivita exportu zostane počas zvyšku roku 2021 silná," uviedol Tommy Wu zo spoločnosti Oxford Economics. „Silné globálne hospodárske zotavenie, ktoré v tomto roku očakávame, by malo podporiť výhľad čínskeho exportu," dodal. Vývoz Číny na americký trh v marci medziročne vzrástol o 53,6 percenta na 38,7 miliardy dolárov napriek tomu, že stále sú v platnosti zvýšené clá na čínske tovary, ktoré prijali v rámci obchodnej vojny odštartovanej prezidentom Donaldom Trumpom. Dovoz tovarov z USA na čínsky trh, na ktorý sa tiež stále uplatňujú odvetné clá zo strany Pekingu, stúpol o 74,7 percenta na 17,3 miliardy dolárov. Globálny obchodný prebytok Číny v marci klesol medziročne o 30,6 percenta na 13,8 miliardy dolárov. Politicky citlivý prebytok v obchode s USA však vzrástol o 39 percent na 21,4 miliardy dolárov.

 

Prečítajte si tiež: Čína chce do leta 2022 zaočkovať až miliardu obyvateľov
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies