Predjordánsko je podľa Trumpa v podpise dohody kľúčové

NETKY.SK • 28 Január 2020, 13:13 • 2 min
Predjordánsko je podľa Trumpa v podpise dohody kľúčové

JERUZALEM - Izraelská armáda podľa miestnych zdrojov posilňuje počty vojakov v údolí rieky Jordán, ktoré je súčasťou okupovaného západného brehu Jordánu (Predjordánska).

slovakia

left justify in out

Armáda štátu Izrael

Podľa predpokladov bude práve územie Predjordánka figurovať v dlho očakávanom mierovom pláne amerického prezidenta Donald Trumpa. "Izraelské ozbrojené sily posúdili súčasnú situáciu a padlo rozhodnutie, že územie údolia Jordánu treba posilniť peším vojskom," uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

 

img

 

Nový plán pre Blízky východ

Trump má mierový plán po rokoch práce a odkladov predstaviť dnes o 18.00 h SEČ, a to spoločne so svojím blízkym spojencom, izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Palestínčania, ktorí Trumpa obviňujú z nadŕžania Izraelu, sa na tejto udalosti vo Washingtone nezúčastnia a odmietajú nielen tento plán, ale aj úlohu Spojených štátov ako mierotvorcu.

 

img

 

Predjordánsko

Navrhovaný americký plán by mal priniesť mier medzi Izraelom a Palestínčanmi. Podrobnosti plánu sú stále tajné, ale zrejme Izraelu odobrí anektovanie údolia Jordánu, strategickej oblasti popri hranici s Jordánskom, ktorá tvorí približne 30% územia známeho tiež ako západný breh Jordánu.

 

img

 

Najlepší možný scenár 

Všeobecne sa očakáva, že pripravovaný Trumpov plán bude voči Izraelu najpriaznivejší, s akým kedy Spojené štáty dosiaľ prišli. Mohol by dokonca obsahovať konkrétne vyhlásenie židovských osídlení v okupovanom Predjordánsku za legálne.

 

img

 

Palestína je stále problém 

Americký návrh by zároveň mohol skomplikovať vytvorenie palestínskeho štátu s východnou časťou Jeruzalema ako hlavným mestom. Trump v roku 2018 uznal Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu. Počas včerajšej prehliadky údolia Jordánu izraelský minister vnútra Arje Deri vyhlásil, že podnikajú kroky smerujúce k anexii, ktorá bola hlavným predvolebným sľubom pravičiara Netanjahua.

 

 

"Ako minister vnútra vám chcem povedať, že sa začíname pripravovať na anektovanie - papierovanie už dokončujeme," dodal Deri. Palestínčania plánujú v dnešných a zajtrajších hodinách protesty vo svojich enklávach - na západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies