AKTUALIZÁCIA: Parlament bude rokovať o zmenách týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti

NETKY.SK • 5 December 2019, 10:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Parlament bude rokovať o zmenách týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR dnes budú hlasovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú predkladá Slovenská národná strana.

slovakia

left justify in out

Novelu zákona predkladajú poslankyne Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová a Eva Antošová. Cieľom ich návrhu je zakázať ponúkať umelé prerušenia tehotenstva reklamným spôsobom. Viac o návrhu nájdete v našom článku "Zmenia sa zákony týkajúce sa interupcií?"

 

 

Znenie návrhu

V pôvodnom pozmeňujúcom návrhu sa nachádzali sporné body, ktoré nakoniec predkladateľky vypustili. Týka sa to povinnosti ženy prehlásiť pred lekárom, že informovala otca počatého dieťaťa o interrupcii a taktiež opatrenia, že „tabletka po“ bude vylúčená z voľne dostupných liekov.
 

img

 

Novela zákona o sudcoch a prísediacich

Členovia zákonodarného zboru dnes rozhodnú aj o vládnom návrhu zákona, ktorý má zabezpečiť zmeny v justícii. Novela zákona o sudcoch a prísediacich obsahuje rozšírenie dôvodov dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu a prokurátora, u ktorých existujú pochybnosti o tom, že spĺňajú spôsobilosť.

 

img

 

Parlament o novele rokuje v skrátenom legislatívnom konaní

O návrhu na pozastavenie výkonu funkcie bude rozhodovať u sudcov Súdna rada SR, u prokurátorov generálny prokurátor na podnet ministra spravodlivosti, predsedu súdnej rady alebo predsedu Najvyššieho súdu SR. Novela obsahuje aj dobu pozastavenia, kým nepominú dôvody, avšak najviac na šesť mesiacov s možnosťou predĺženia o ďalších najviac šiesť mesiacov. 
 

Aktualizácia

Poslanci Národnej rady SR nepredĺžili dobu, v ktorej nie je možné vykonať interrupciu zo súčasných 48 hodín na 96 hodín. Parlament dnes totiž neschválil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. "Tabletka po" zostane voľnopredajná, ženy nebudú povinné prehlásiť pred lekárom, že informovali otca počatého dieťaťa o interrupcii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies