Európski poľnohospodári organizovali novú vlnu protestov. Od vlád žiadajú väčšiu hospodársku podporu

NETKY.SK • 19 Február 2024, 12:40 • 2 min
Európski poľnohospodári organizovali novú vlnu protestov. Od vlád žiadajú väčšiu hospodársku podporu

RÍM/VALLETTA - Poľnohospodári v najmenej dvoch európskych krajinách zorganizovali 15.2. novú vlnu protestov. V nich žiadali od svojich vlád väčšiu hospodársku podporu a opätovne vyjadrili nesúhlas s niektorými politikami Európskej únie (EÚ) týkajúcimi sa poľnohospodárstva a ochrany životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Približne 1 000 talianskych poľnohospodárov sa zhromaždilo na rušných miestach Ríma, v okolí Kolosea a pred radnicou na námestí Campidoglio. Na Circus Maximus, starovekom rímskom štadióne, kde sa konajú masové podujatia a preteky, bolo vidieť desať traktorov.

Maltskí poľnohospodári sa tiež vydali na traktoroch smerom k hlavnému mestu Valletta, pričom niesli národné vlajky a transparenty s nápismi "Postarajte sa o nás, inak budete hladní" a "Farmári odišli? Zjedzte svoje peniaze."

Protesty nasledovali po podobných demonštráciách, ktoré sa konali v uplynulých týždňoch vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka, Francúzska, Belgicka, Holandska, Poľska, Bulharska, Grécka a Rumunska. Protestujúci poľnohospodári sú zväčša proti prísnym nariadeniam EÚ o zmierňovaní zmeny klímy a ochrane životného prostredia v poľnohospodárstve, ktoré by podľa nich ohrozili ich živobytie.

Uviedli, že takéto pravidlá by zvýšili náklady európskych poľnohospodárov a zdražili by ich výrobky - a tým znížili ich konkurencieschopnosť - v porovnaní s výrobkami dovážanými z trhov mimo EÚ, kde takéto obmedzenia nie sú zavedené.

Po vlne protestov Európska komisia minulý týždeň poľnohospodárom čiastočne ustúpila a stiahla plán znížiť používanie pesticídov v EÚ do roku 2030 na polovicu.

Väčšina sťažností protestujúcich je spoločná a zameriava sa na nízke ceny ich výrobkov, rastúce náklady a nekalú cenovú konkurenciu zo strany dovozu z krajín mimo EÚ.

Maltskí poľnohospodári uviedli, že podľa pravidiel EÚ existujú nespravodlivé podmienky pre miestne výrobky, ktoré vzhľadom na obmedzený priestor na výrobu na malom ostrove čelia tvrdej konkurencii dovážaných potravín. Vyzývajú tak svoju vládu, aby ich viac chránila.

Protestujúci talianski poľnohospodári sa sťažovali, že je čoraz ťažšie vyrábať a propagovať potraviny "made in Italy" a niekedy je dokonca príliš ťažké ich finančne udržať.

Po stretnutí s hlavnými skupinami poľnohospodárov kabinet premiérky Giorgie Meloniovej predložil parlamentu návrh novely, v ktorej navrhuje oslobodiť od dane z príjmu fyzických osôb farmy s ročným príjmom do 10 000 eur a umožniť 50-percentnú daňovú úľavu tým, ktorí zarábajú od 10 000 do 15 000 eur.

Podľa odhadu najväčšieho talianskeho združenia poľnohospodárov Coldiretti by v prípade schválenia v parlamente 9 z 10-tich poľnohospodárskych podnikov by malo prospech z úplného oslobodenia od dane, zatiaľ čo ďalším 20 000 by sa dane znížili o polovicu.

Po tomto návrhu niektoré združenia upustili od protestov, zatiaľ čo iné stále požadovali viac zmierňujúcich opatrení.

Podľa posledného sčítania poľnohospodárskej výroby, ktoré uskutočnil Taliansky národný štatistický inštitút (ISTAT), takmer dve z troch poľnohospodárskych podnikov v Taliansku v rokoch 1982 až 2020 ukončili poľnohospodársku výrobu. Veľkosť poľnohospodárskej populácie sa od roku 2000, keď krajina ešte evidovala takmer 2,4 milióna poľnohospodárskych podnikov, zmenšila ešte drastickejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies