TIP NA VÝLET Vinianske jazero a Viniansky hrad na východe Slovenska – zábava pre celú rodinu

NETKY.SK • 10 Júl 2022, 13:00 • 2 min
TIP NA VÝLET Vinianske jazero a Viniansky hrad na východe Slovenska – zábava pre celú rodinu

Už niekoľkokrát sme sa presvedčili, že veta – na východe nič nie je – je čistý blud. Východné Slovensko ovplýva krásami tak ako celé naše krásne malé Slovensko.

slovakia

left justify in out

Hrad nad Vinným sa nachádza na kužeľovitom andezitovom vrchu v juhozápadnej časti Vihorlatských vrchov nad obcou Vinné v okrese Michalovce a už 11 rokov zažíva svoju novodobú renesanciu. V roku 1963 ho vyhlásili za kultúrnu pamiatku. Vďaka odbornosti a jasnej vízii kastelána sa z neho stalo miesto hodné výletu pre celé rodiny. Nový vstupný most, vstupná uvítacia sála tzv. Dom kapitána, galéria, oddychová zóna aj romantická vyhliadka. Na hrade ožilo tradičné tesárstvo a ďalšie stredoveké remeslá. Záchrana hradu a jeho vylepšenie podporil dotačný program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

 

img

 

Po kúpeli vo jazere hurá na hrad!

 

Vinianske jazero je situované severne od obce, v lesnom prostredí. Zaberá plochu 8 hektárov, jeho najväčšia hĺbka je 3,8 metra. Vzniklo koncom 19. storočia ako rybník, a to navŕšením umelej hrádze a čiastočným privedením vody z Vinianskeho potoka, ktorá zaplavila močaristú plochu. Dnes je oblasť jazera jednou z najfrekventovanejších a najvyhľadávanejších turistických oblastí v katastri obce. V priebehu sezóny organizujú priamo na jazere rôzne kultúrne podujatia a samo poskytuje dokonalý priestor na oddych, relax a voľný čas pri vode.

 

img


Hrad nad Vinným sa týči nad brehmi Vinianskeho jazera  a postavili  ho  v 13. storočí. Za jeho hradbami býval aj druhý najmocnejší muž Rakúsko-Uhorska po kráľovi, vtedajší dalmátsko-chorvátsky bán, Albert Užský. Tohto protihustiského bojovníka si na Zemplíne dodnes pripomínajú ako michalovského prvého rytiera. Dnes je z jeho sídla  turistické miesto, ktoré ponúka doplnok rekreantom pri „slovenskom mori“, aby si vychutnali nádherné výhľady aj stredovekú atmosféru.

 

„Na hrade robí záchranné práce naše občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta už dvanástu sezónu. Som vďačný za to, že sa na nás v kraji vždy myslelo, že boli naše nápady podporené aj finančne, a že tu vždy máme dobrovoľníkov, ktorí prídu pomáhať. To je veľká vec, najmä keď zachraňujete stredoveký hrad stredovekým spôsobom. Snažíme sa pracovať tradične, s vtedajšími vynálezmi, ako je napríklad šliapací žeriav. Ten nám pomohol aj nedávno pri zostrojovaní vstupnej lávky na hrad, kde sa dvíhali ťažké brvná. Teraz nás opäť čaká veľká úloha. Na hrad bude potrebné vyniesť viac ako 100 ton materiálu na nové nádvorie s dlažbou,“ hovorí o plánoch kastelán a kapitán Hradu nad Vinným, Jaroslav Gorás.

 

Vitajte v stredoveku!

 

Na Vinianskom hradnom vrchu tento rok pribudli chýbajúce služby a priestory, aby sa hradní dobrovoľníci a návštevníci cítili čo najlepšie. Návštevníci si môžu hneď po príchode na hrad cez drevenú lávku objednať služby sprievodcu a zistiť, čo všetko sa tam práve deje. Nedávno počas archeologického výskumu objavili stenu paláca, ktorá teraz slúži ako akási galéria na  zorientovanie sa v histórii hradu aj celej oblasti. V dome Kapitána, teda pôvodne veliteľa hradných stráží, je otvorený obchodík s drobnosťami pre radosť, napríklad s drobnou keramikou, mastičkami, bylinkami, sirupmi a džemami   domácej výroby.

 

img

 

Na pauzu a oddych lákajú autentické drevené lavice a trávnaté plochy sú ako stvorené na rodinný piknik.

 

„Dolný Zemplín si zaslúži cestovateľskú pozornosť, pretože ponúka pestrú paletu zážitkov a je výkladnou skriňou tradícií Košického samosprávneho kraja. Ako prenesený do stredoveku sa bude cítiť každý, kto si dá tú námahu a  vyšliape na hrad či už cestou od Vinianskeho jazera alebo kratšou, ktorá vedie z obce Vinné. Košický samosprávny kraj sa preto snaží pomôcť s obnovou hradu, vďaka čomu môžu návštevníci vidieť napríklad unikátny stredoveký žeriav či novinku v podobe dreveného vstupného mosta. Teší ma, že dobrovoľníci myslia aj na životné prostredie a udržateľné aktivity, napríklad PET fľaše využívajú na výrobu povrazov a lán. Aktivity, ktoré sa tu realizujú, si možno nielen pozrieť, ale aj vyskúšať, vďaka čomu je zážitok z návštevy hradu naozaj  autentický,“ hovorí Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

 

img

 

Na dolný Zemplín prichádza mnoho návštevníkov či už kvôli kúpaniu, tokajským vínam, festivalom či turistike. Hrad Vinné pozýva všetky vekové kategórie, nech už sú v tejto časti Košického kraja z akýchkoľvek dôvodov. Je to skvelé miesto, kde môžete stráviť romantické chvíľky napríklad na novej vyhliadke s výhľadom na Východoslovenskú nížinu. Hrad bol totiž postavený na sopečnej kryhe na južných výbežkoch Vihorlatských vrchov v nadmorskej výške 325,3 m n. m. Je ideálnym miestom aj na piknik s deťmi, ktoré sa nebudú vedieť vynadívať na dobovo oblečených majstrov tesárov či kuchárov, ktorí na hrade denne pracujú.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona