Robert Fico: Kardinál Korec bol výnimočný syn slovenského národa

NETKY.SK • 24 Január 2024, 08:16 • 2 min
Robert Fico: Kardinál Korec bol výnimočný syn slovenského národa

Predseda vlády SR Robert Fico vystúpil v pondelok na konferencii pri príležitosti 100. výročia narodenia kardinála Jána Chryzostoma Korca v priestoroch Malého seminára, Pribinovo námestie 5 v Nitre.

slovakia

left justify in out

O kardinálovi Korcovi Robert Fico uviedol: "Jeho život charakterizuje autentická láska voči Bohu, voči ľuďom aj voči slovenskej vlasti. Mal otcovskú autoritu a každý, vrátane mňa, ju rešpektoval. Napriek istým politickým odlišnostiam sme vedeli nájsť spoločnú reč. Jeho láska k ľuďom sa neriadila ich sociálnym statusom, vedel sa rozprávať s každým, ako rovnocenná bytosť."

Robert Fico spomenul ako sa kardinál vyjadrí k svojmu robotníckemu obdobiu života nasledovne: „Keby som nerobil ako robotník medzi ál robotníkmi už vyše dvadsať rokov, ani by som neveril, aký tvrdý život má väčšina ľudí. Ako rád by som sa im prihováral ako kňaz od oltára! Koľko vecí by som chápal!“

Premér uviedol, že kardinál bol muž autentického kresťanského života, bol celé roky denne medzi ľuďmi, ktorými iní často pohŕdali. Je paradoxom doby, že napriek nastúpeniu do služieb Cirkvi sa nakoniec oblúkom vrátil medzi ľudí a do prostredia, z ktorého vzišiel, medzi robotníkov.

"Nikdy nezabudnem na jeho úprimné slová, ktoré mi tak často opakoval: Nezabúdajte na Slovensko! Nezabúdajte na Slovensko, nech sa okolo nás deje čokoľvek!"

"Kedysi som osobnosť kardinála Korca charakterizoval ako legendu Slovenska. On však bol ešte niečo viac. Bol legenda Európy a sveta, bol to muž, pri ktorom abstraktný termín svätosť dostával konkrétnu, veľmi ľudskú podobu," dodal Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Robert Fico v priebehu príhovoru. (R. Fico/Facebook)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies