Putin: Problémy Donbasu treba riešiť prostredníctvom Minských dohôd

NETKY.SK • 15 Február 2022, 18:41 • 2 min
Putin: Problémy Donbasu treba riešiť prostredníctvom Minských dohôd

MOSKVA – Ruskí poslanci sa pri hlasovaní o uznaní Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) riadili verejnou mienkou. Vyhlásil to v utorok ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého treba problémy spojené s Donbasom riešiť prostredníctvom Minských dohôd. TASR správu prevzala od agentúry Interfax.

slovakia

left justify in out

„Poslanci (ruského) parlamentu sa rovnako ako poslanci iných krajín orientujú na verejnú mienku, na názor svojich voličov, ktorý vnímavo cítia,“ uviedol Putin, podľa ktorého väčšina občanov Ruska „súcití s obyvateľmi Donbasu, podporuje ich a dúfa, že sa tamojšia situácia výrazne zlepší“.

 

„Dovolím si povedať, že to, čo sa deje na Donbase, je genocída,“ vyhlásil Putin. „Budem vychádzať z toho, že musíme urobiť všetko pre vyriešenie problémov Donbasu, no urobiť to treba predovšetkým na základe nie úplne zrealizovaných možností týkajúcich sa vyplnenia Minských dohôd. Spoliehame sa na to, že naši partneri za oceánom a v Európe, predovšetkým Nemecko a Francúzsko, budú apelovať na súčasnú vládu v Kyjeve,“ uviedol ruský prezident na tlačovej konferencii po rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

 

img

 

Podľa Scholza by však uznanie nezávislosti DĽR a LĽH zo strany Ruska bolo „politickou katastrofou“ a bolo by ho možné tiež považovať za „porušenie Minských dohôd“. Podobný názor zastávajú aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorí v utorok odsúdili rozhodnutie ruskej Štátnej dumy. Tá v utorok prijala uznesenie o okamžitom zaslaní výzvy prezidentovi Ruskej federácie o potrebe uznania samozvaných entít Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR) za nezávislé štáty.

 

Možno vás zaujme: Putin to povedal jasne! Rusko nechce vojnu, je pripravené rokovať



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies