Európski lídri zvažujú mimoriadny summit pre smrť stoviek utečencov

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 12:01 • 2 min
Európski lídri zvažujú mimoriadny summit pre smrť stoviek utečencov

BRUSEL - Stály predseda Európskej rady Donald Tusk v noci z nedele na pondelok informoval o úvahe zvolať mimoriadny summit lídrov členských krajín EÚ v reakcii na víkendovú smrť stoviek utečencov vo vodách Stredozemného mora.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrení zverejnených na jeho konte na Twitteri sa Tusk spojil s niektorými lídrami bloku a predstaviteľmi Európskej komisie, aby rozhodli o ďalšom postupe. Konanie mimoriadnej vrcholnej schôdzky už podporil taliansky premiér Matteo Renzi aj jeho španielsky náprotivok Mariano Rajoy. O celej veci budú v Bruseli v pondelok rokovať aj ministri zahraničných vecí. Šéf britského rezortu diplomacie Philip Hammond sa krátko po príchode do Bruselu vyjadril, že je potrebne zamerať sa najmä na osoby organizujúce nebezpečne plavby z afrického pobrežia do Európy.


Približne 110 kilometrov od líbyjského pobrežia sa v noci zo soboty na nedeľu potopila loď s migrantmi, pričom zahynulo pravdepodobne až 700 ľudí. Zachrániť sa podarilo len 28 osôb. Nešťastie sa odohralo v líbyjských vodách južne od talianskeho ostrova Lampedusa. Podľa prvých údajov sa loď potopila po tom, čo migranti zbadali blížiace sa obchodné plavidlo a a zhromaždili sa na jednej strane lode, aby upútali jeho pozornosť. Ak sa počet obetí potvrdí, stúpne počet mŕtvych migrantov v tomto roku už na viac než 1 500. Počet migrantov snažiacich sa dostať do Európy sa prudko zvyšuje pre nestabilitu a konflikty v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu. Najväčšiemu náporu utečencov čelí predovšetkým Taliansko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies