Kollár chce pomôcť samosprávam, nový zákon má zjednodušiť vymáhanie dlhov z dane

NETKY.SK • 4 September 2020, 17:27 • 2 min
Kollár chce pomôcť samosprávam, nový zákon má zjednodušiť vymáhanie dlhov z dane

PARTIZÁNSKE - Predseda parlamentu Boris Kollár predstavil zákon, ktorý by mohol pomôcť samosprávam pri vymáhaní dane z nehnuteľnosti pri predaji.

slovakia

left justify in out

"Mohli by sme použiť systém, že ak pri predaji nehnuteľnosti samospráva nevie vymôcť daň z nehnuteľnosti, mal by sa dlh začať niekde písať a katastre by nesmeli prepísať nehnuteľnosť na nového majiteľa, pokiaľ nebude uhradený," načrtol Kollár.

 

Mapa nehnuteľností

V praxi by malo ísť o mapu nehnuteľnosti, ktorá by bola prílohou ku katastrálnemu výpisu. V prípade, že majiteľ svoje záväzky neuhradí, samospráva nevydá povolenie k prevodu nehnuteľnosti.

 

img

 

"Každý, kto bude chcieť nehnuteľnosť kúpiť, sa bude musieť dohodnúť s majiteľom, aby to vyplatil alebo to vyplatí on sám. Aby neprichádzali o tieto zdroje," ozrejmil.

 

Straty v tisíckach eur

Samosprávy pri problémoch s daňou prichádzajú ročne o desaťtisíce eur. "Je to na krátky, malý zákon, ktorý by sme mohli prerokovať na koaličnej rade. Ja to skúsim nechať napísať. Tak sme sa dohodli aj s pánom primátorom Partizánskeho (Jozefom Božikom, pozn. TASR) na výbore pre regionálny rozvoj a verejnú správu. Predložím to potom do koaličnej rady. Ak s tým nebudú žiadne problémy, potom by sme mohli touto jednoduchou úpravou mestám a obciam pomôcť," dodal predseda parlamentu.

 

Predseda Národnej rady SR zároveň informoval, že vláda pripravuje veľkú reformu. Podrobnosti však konkretizovať nechcel. Dodal, že bližšie informácie poskytne v krátkom čase premiér Igor Matovič (OĽANO).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies