Zatiaľ stále nie je známe, kedy sa zničený most cez Slatinu v Detve dočká obnovy

NETKY.SK • 10 September 2023, 08:00 • 2 min
Zatiaľ stále nie je známe, kedy sa zničený most cez Slatinu v Detve dočká obnovy

DETVA - Stále nie je známe, kedy sa zničený cestný most cez rieku Slatina pri železničnej stanici v Detve dočká obnovy. V registri investícií Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý ho má v správe, zatiaľ nie je, potvrdila hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková.

slovakia

left justify in out

Na most v roku 2022 spracovali diagnostiku a podľa nej ho zaradili do technického stavu kategórie šesť, čo znamená, že je veľmi zlý. Náklady na jeho rekonštrukciu odhadli na 612.000 eur s DPH. "Spracovanie projektovej dokumentácie a inžinierskej činnosti vychádza približne na 44.200 eur s DPH," objasnila. Dodala, že v rámci rekonštrukcie je potrebná výmena celej nosnej konštrukcie, krídiel a prechodovej oblasti, a tiež opôr mosta. O vyčlenení finančných prostriedkov musia podľa hovorkyne rozhodnúť poslanci BBSK.

 

Hovorca mesta Detva Milan Suja podotkol, že je v záujme mesta, aby sa most čo najskôr podarilo opraviť. "Nie je to však náš majetok, preto nemôžeme do jeho opravy nič investovať," vysvetlil. Doplnil, že samospráva je v kontakte s odborom cestnej infraštruktúry Úradu BBSK a bude apelovať aj na krajských poslancov, ktorí zastupujú okres Detva. Cieľom podľa mesta je, aby túto investíciu presadili do registra investícií BBSK pre najbližšie obdobie. "A následne, aby urobili všetko pre vyčlenenie finančných prostriedkov potrebných na opravu mosta," spresnil.

 

Štepáneková zdôraznila, že v registri investícií je cestný most v starej časti Detvy, ktorý sa nachádza pri bývalej píle. Kraj bude súťažiť projektanta a aj zhotoviteľa v jednom. Projektovať a zrekonštruovať ho chcú v odhadovanej cene 326.000 eur. "Predpokladá sa oprava ríms, sanácia poškodenej výstuže, úprava chodníkov pre peších a osadenie bezpečnostných prvkov," informovala s tým, že verejné obstarávanie na projekt a zhotoviteľa by malo byť ukončené do konca tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies