Európska komisia očakáva spomalenie rastu slovenskej ekonomiky

NETKY.SK • 22 Február 2013, 11:44 • 2 min
Európska komisia očakáva spomalenie rastu slovenskej ekonomiky

Európska komisia očakáva spomalenie rastu slovenskej ekonomiky - Slovensko Európska komisia (EK) očakáva v tomto roku ochladenie slovenskej ekonomiky. Tempo jej rastu podľa zimnej prognózy komisie dosiahne len 1,1 %, informovala EK.

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) očakáva v tomto roku ochladenie slovenskej ekonomiky. Tempo jej rastu podľa zimnej prognózy komisie dosiahne len 1,1 %, informovala EK.

Slovenská ekonomika vlani spomalila. Podľa odhadov sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v roku 2012 zvýšil o 2 % po 3,2-% raste v roku 2011. Motorom rastu však bol v podstate len exportne orientovaný automobilový priemysel. Príspevok domáceho dopytu k HDP bol podľa EK neuspokojivý. Dôvodom je pretrvávajúco vysoká nezamestnanosť a pokles súkromných investícií.

Vplyv vývozu áut na rast HDP sa tento rok zoslabí a tempo rastu ekonomiky spomalí na 1,1 %, predpokladá EK. Prognóza komisie tiež počíta s krátkodobými negatívnymi vplyvmi rozsiahlej fiškálnej konsolidácie na súkromnú spotrebu.

Tempo rastu v roku 2014 by sa malo výrazne zrýchliť a dosiahnuť 2,9 %. Komisia totiž prognózuje v budúcom roku vysoký zahraničný dopyt a postupné zvyšovanie dôvery spotrebiteľov a domáceho dopytu.

Motorom ekonomiky zostáva rast exportu, a to predovšetkým vývozu áut. Domáci dopyt bude podľa EK naďalej utlmený. Pokles dôvery, pokrízové sprísnenie úverových štandardov a obmedzenie verejných investícií v dôsledku fiškálnej konsolidácie s najväčšou pravdepodobnosťou zbrzdia nové investície v stavebníctve. Avšak relatívne vysoká ziskovosť slovenských firiem podporí investície do vybavenia, ktoré by sa mali oživiť v roku 2014 spoločne s nárastom zahraničného dopytu.

Nezamestnanosť

Nezamestnanosť by mala tento rok zostať na úrovni 14 % a na budúci rok len mierne klesnúť na 13,6 %. EK však nepredpokladá tento rok ďalší pokles výdavkov domácností. Súkromná spotreba by mala tento rok vzrásť o 0,1 % po 0,4-% poklese vlani. Komisia očakáva, že na budúci rok sa tempo jej rastu zvýši na 0,7 %. Verejná spotreba bude podľa EK tento rok stagnovať po vlaňajšom znížení o 0,5 %. Na budúci rok by však mala vzrásť o 1,6 %.

V súlade s vývojom na trhu práce jednotkové náklady na prácu zostanú pod kontrolou. Po vlaňajšom zvýšení o 0,5 % by tento rok mali vzrásť o 1,5 % a na budúci o 0,1 %. Inflácia by sa mala z dôvodu utlmeného domáceho dopytu stabilizovať na úrovni okolo 2 %. EK očakáva, že tento rok klesne na 1,9 % z vlaňajších 3,7 % a na budúci rok dosiahne 2 %.

Rozpočtový deficit

Odhaduje sa, že rozpočtový deficit vlani dosiahol 4,8 % HDP po 4,9 % HDP v roku 2011. V priebehu roka príjmy negatívne ovplyvnili výpadky z výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), spotrebnej dane a dane z príjmov. K miernemu zníženiu schodku prispelo len výrazné obmedzenie verejných investícií.

Opatrenia vlády prijaté počas leta 2012 podľa komisie pomohli zmierniť negatívny vývoj v oblasti verejných financií. Súčasťou balíka opatrení bolo zníženie príspevkov do druhého dôchodkového piliera v prospech prvého piliera, rozšírenie bázy pre výpočet bankovej dane zavedenej v januári 2012 a dodatočné jednorazové odvody pre banky a firmy operujúce v regulovanom prostredí.

Škrty vo výdavkoch

Konsolidačné snahy budú podľa EK pokračovať aj v roku 2013. Nový balík opatrení počíta s ďalšími škrtmi vo výdavkoch. Dodatočné príjmy by malo zaistiť napríklad zvýšenie firemných daní z 19 % na 23 %, zavedenie 25-% dane na vyššie príjmy a úprava daňového a odvodového režimu pre samostatne zárobkovo činné osoby a prácu na dohodu.

EK očakáva, že rozpočtový schodok tento rok klesne na 3,3 % HDP a na budúci rok sa opäť mierne zvýši na 3,4 % HDP. Verejný dlh bude pokračovať v raste a v roku 2014 dosiahne 57,1 % HDP.

Informovala o tom Európska komisia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies