Celý ich život bol jedno veľké klamstvo

NETKY.SK • 10 Júl 2020, 7:1 • 2 min
Celý ich život bol jedno veľké klamstvo

„Ty si môj začiatok aj môj koniec – a každý jeden deň medzi tým."

slovakia

left justify in out

Dvojitý život
Keď sa zdvojí niečo, čoho počet sa mal výhradne obmedziť na počet čísla jeden, nikdy to nedopadne dobre. Je to ako hrať hru, hoci sa dopredu vie, kto bude víťaz a kto aj napriek všetkej snahe napokon prehrá. Človek to zvyčajne robí vďaka nereálnej viere, oklame si srdce a sám seba presvedčí, že je to v poriadku a že si len berie kúsok šťastia pre seba. Dvojitý život, dvojitá identita, dvojité klamstvo - to je na jednu ľudskú bytosť trochu priveľa.


Je to nebezpečná pretvárka, je to neustály pohyb, lebo sa môže udiať čokoľvek a možno bude nutný presun z jedného miesta na druhé. Na vine je jedno velikánske tajomstvo.


Má ho aj ústredná dvojica v knihe Spolu, ktorú napísala autorka Julie Cohen. Rozohráva sa v nej zápletka, ktorá núti premýšľať, cítiť, a aj sa mierne báť.

 

img

 

Zdanie klame
Na prvý pohľad sa pred čitateľom vynára šťastná rodina. Robbie a Emily sú spolu už odnepamäti. Jeden druhého chráni, jeden druhého miluje, spoločne sa pokúšajú uchmatnúť si čo najlepší spôsob existencie. Spokojný je aj ich syn, ktorý sa pravidelne o rodičov zaujíma, hoci on sám už vedie vlastnú domácnosť. Pôsobí to ako obraz čohosi ideálneho, čo sa nezničí a nespráchnivie ani časom. Škoda, že je to lož.

 

Staroba
Román sa začína starobou. Obaja už prekročili istý vek, strata je to však najmä pre Robbieho, ktorý akosi stále niečo zabúda. Raz mu z pamäte vypadne nepodstatnosť, inokedy zasa dôležitosť. Diagnóza je síce jasná, ale kým ju lekár nepotvrdí, radšej sa nič nerieši. Alzheimer je, žiaľ, nevítaným hosťom v rodine, je odporne zákerný a pomaly si odkrajuje to, čo mu ani zďaleka nepatrí.


Odchod
Robbie si je vedomý blížiaceho sa konca, a tak sa rozhodne podarovať životnej partnerke posledný akt lásky. Opustí ju, zanechá len odkaz na rozlúčku, povie jej, že ona je jeho začiatok, koniec a aj všetko, čo sa nachádza medzi tým.

 

img


Autorka zvolila naozaj šikovný spôsob rozprávania, pretože keď na začiatku ukáže starobu a jej dôsledok a roztvorí sa aj list na rozlúčku, prichádza iná kapitola a tentoraz taká, ktorá súvisí s minulosťou. Čitateľ teda odhaľuje celé to klamstvo, strana za stranou ubieha, príbeh sa vracia do minulosti, až sa napokon uzatvorí tam, kde sa prvý raz stretli. On a ona, vlaková stanica a okamžité vzplanutie.


A prekvapenie, ktoré vyrazí dych.


Román Spolu je iný, je na ňom niečo odpudzujúco krásne, niečo hrôzostrašné a niečo, čo pomýli hodnoty. Čo je správne a čo nie a oplatilo sa to? A je láska naozaj vždy ospravedlnením pre nesprávny čin?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona