Saudská Arábia zvýšila export ropy

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 11:35 • 2 min
Saudská Arábia zvýšila export ropy

RIJÁD – Saudská Arábia zvýšila export ropy vo februári nad 7 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Vývoz sa tak dostal na najvyššiu úroveň takmer za dva roky. Poukázali na to údaje organizácie Joint Organisations Data Initiative (JODI), ktoré zverejnila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších údajov JODI dosiahol export zo Saudskej Arábie, najväčšieho vývozcu ropy na svete, vo februári 7,307 milióna barelov denne. V prvom mesiaci roka predstavoval export 6,996 milióna barelov ropy/deň. Februárový objem vývozu je tak najvyšší od apríla 2020, v ktorom prebiehala cenová vojna medzi Saudskou Arábiou a Ruskom.

 

 

Saudská Arábia zvyšuje produkciu ropy v súlade s dohodou o postupnom zvyšovaní ťažby v rámci zoskupenia OPEC+. Zvýšenie exportu vo februári oproti januáru o viac než 300 000 barelov denne je však výrazné, k čomu podľa ekonómov prispeli najmä súčasné vysoké ceny komodity a zotavovanie dopytu.

 

Možno vás zaujme: EÚ môže znížiť závislosť od ruských energií rýchlejšie, tvrdí Draghi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies