Cintoríny odporúčajú dekorácie z recyklovateľných materiálov

NETKY.SK • 25 Október 2022, 09:05 • 2 min
Cintoríny odporúčajú dekorácie z recyklovateľných materiálov

BRATISLAVA - Návštevníci cintorínov by mali zvoliť dekorácie na hroby z recyklovateľných materiálov. Pomohlo by tiež, keby ľudia v čo najväčšej miere triedili odpad vznikajúci na cintorínoch.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedla Katarína Šemberová z bratislavského mestského pohrebníctva Marianum. "Pri sviečkach odporúčame skôr také, ktoré sú vyrobené z včelieho alebo rastlinného vosku, využívať radšej sklenené kahance miesto tých plastových. Kvetinové dekorácie umiestňovať bez celofánov a odporúčame nahradiť umelé kvety živými," doplnila Šemberová. Ozrejmila, že počas obdobia Dušičiek budú z dôvodu vzniku väčšieho množstva odpadu vývozy každý deň vrátane nedele. Aj na košických cintorínoch apelujú, aby si ľudia k ozdobeniu hrobov vybrali prírodné kvety a materiály. "Ich životnosť je síce kratšia, ale po sviatkoch je ich možné umiestniť do niektorého zo sto kontajnerov na bioodpad rozmiestnených na území cintorína, ktorých obsah končí v našej kompostárni," priblížil hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Peter Sasák. Spresnil, že kvety a vence tam po spracovaní dostávajú druhé využitie vo forme certifikovaného kompostu.

 

img

 

"Rozhodnutím používať iba kompostovateľné materiály pomáhate udržiavať naše mesto a prírodu čistejšími, predchádzate vzniku ťažko rozložiteľného plastového odpadu a znižujete aj svoju uhlíkovú stopu," doplnil. Cintoríny v Bratislave aj Košiciach budú mať počas Dušičiek mimoriadne predĺžené otváracie hodiny. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies