Slovenskí študenti získali bronz na Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky

NETKY.SK • 20 August 2019, 15:31 • 2 min
Slovenskí študenti získali bronz na Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky

BRATISLAVA – Päť slovenských študentov uspelo na 13. Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky (The International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – IOAA) v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom web Slovenskej akadémie vied (SAV). Olympiáda sa konala v meste Keszthely pri Balatone a zúčastnilo sa na nej 260 mladých astronómov a astrofyzikov z celého sveta.


Slovensko reprezentovali Samuel Amrich, Radovan Lascsák a Ronald Doboš z Gymnázia na Poštovej a centra voľného času Domino z Košíc, Róbert Jurenka z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne a Samuel Buranský z Gymnázia vo Vrábľoch.

 

Išlo o najlepších účastníkov z celoslovenského finále, ktoré sa konalo v apríli v Žiari nad Hronom. Amrich, Lascsák a Jurenka získali bronzové medaily, informoval vedúci slovenskej výpravy Ladislav Hric.

 

img

Radovan Lascsák s humorom vlastným mladým zapózoval so všetkými troma bronzovými medailami, ktoré získali Slováci.


Súťažiaci celý týždeň počítali príklady a robili pozorovania. „Olympiáda bola dosť ťažká, rozhodne ťažšia ako minulý rok. Najviac nám dala zabrať dátová analýza a pozorovanie, kde sme mali päť úloh s ďalekohľadom hneď po sebe a na každú bolo päť až 15 minút. Jednu z nich – tú najťažšiu – som neurobil pre nedostatok času, čo ma mrzí. Naopak, Samo Amrich tu vynikol, keďže mal piate najlepšie pozorovanie s ďalekohľadom zo všetkých a bol dokonca lepší ako prvých dvanásť študentov v celkovom poradí, čo je podľa mňa úspech,“ povedal po návrate Radovan Lascsák z Košíc. Z pätice slovenských súťažiacich získal v konečnom hodnotení najviac bodov.

Zo všetkých ročníkov olympiády sa doteraz slovenskí študenti vrátili s medailovým umiestnením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies