Europoslanci sú za predĺženie platnosti COVID pasov. Dokedy?

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 17:42 • 2 min
Europoslanci sú za predĺženie platnosti COVID pasov. Dokedy?

ŠTRASBURG - Digitálny COVID preukaz EÚ zaviedli v júni 2021 na obdobie 12 mesiacov s cieľom uľahčiť voľný pohyb v Európe počas pandémie. Podľa aktuálne platných pravidiel mal platiť do 30. júna tohto roku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európsky parlament (EP) vo štvrtok podporil zachovanie platnosti súčasných pravidiel digitálneho COVID preukazu EÚ (COVID pasu) na ďalší rok. Členské štáty by tak mohli preukaz využívať do júna 2023, informuje spravodajca TASR na základe tlačovej správy EP.

 

img

 

Europoslanci umožnili Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) začať rokovania s členskými štátmi o predĺžení platnosti COVID pasov na ďalších 12 mesiacov, čiže do 30. júna 2023.

 

Cieľom tohto opatrenia je zabezpečiť, aby občania EÚ mohli využívať svoje právo voľného pohybu bez ohľadu na ďalší vývoj pandémie ochorenia COVID-19.

 

Prečítajte si tiež: Veľké zmeny pre PCR testovanie a hospitalizáciu pacientov! Kto bude platiť?

 

Zmeny v pravidlách by členským štátom mali umožniť vydávať potvrdenia o testovaní novým typom antigénových testov.

 

img

 

Poslanci upravili návrh z dielne Európskej komisie tak, aby zdôraznili, že členské štáty EÚ by sa mali vyhýbať ďalším obmedzeniam slobody pohybu držiteľov COVID pasov, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné. Takého obmedzenia by však podľa nich mali byť limitované a primerané na základe najnovších vedeckých odporúčaní Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Výboru EÚ pre zdravotnú bezpečnosť.

 

Zákonodarcovia vyzvali Európsku komisiu, aby po šiestich mesiacoch od predĺženia platnosti digitálneho COVID pasu posúdila, či je táto schéma stále potrebná a primeraná. Poslanci chcú, aby platila čo najkratšie a mohli ju zrušiť hneď, ako to dovolí epidemická situácia v Európe.

 

img

 

Rokovania s Radou EÚ o predĺžení platnosti digitálneho COVID preukazu sa môžu začať okamžite, aby zaviedli pravidlá skôr, než sa 30. júna skončí platnosť súčasnej schémy platnosti COVID pasov. 

 

K téme: Chystáte sa do Chorvátska? Na hraniciach vás čaká prekvapenie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona