Umenie spokojnosti: Ako nájsť šťastie v malých radostiach každodenného života

NETKY.SK • 15 December 2023, 20:40 • 2 min
Umenie spokojnosti: Ako nájsť šťastie v malých radostiach každodenného života

Šťastie nie je vždy spojené s veľkými udalosťami alebo majetkom. Pravda je, že pravé šťastie je často skryté v malých, každodenných radosťach. Umenie spokojnosti spočíva v umeleckom ocenení týchto drobných momentov a v nájdení šťastia v každodennom živote.

slovakia

left justify in out

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa zdá, že každý deň prináša nové výzvy a stres, je umenie spokojnosti stále cennejšie. V hľadaní šťastia sa často upíname na veľké ciele a okázalé momenty, no pravá radosť a pôžitok môžu často vzniknúť z tých najjednoduchších a najbežnejších okamihov nášho každodenného života.

Vďačnosť zo všedných vecí nás vyzýva zamýšľať sa nad tým, ako môžeme objaviť a oceniť krásu v drobných momentoch, či už ide o pripomienku slnečného svitu, vôňu čerstvého kávu alebo s úsmevom zdieľaným s blízkymi.

1. Buďte prítomný v danom okamihu

Jedným z kľúčov k nájdeniu šťastia v maličkostiach je byť prítomný v danom okamihu. To znamená venovať pozornosť svojmu okoliu a svojim zmyslom a skutočne vnímať zážitok. Máme tendenciu sa tak stratiť v pocite spoluúčasti, zabúdame si ten proces užiť.

Napríklad, namiesto toho, aby ste sa ponáhľali s rannou kávou, nájdite si čas na vychutnanie si každého dúšku, ocente vôňu a chuť. Na rannej prechádzke si všimnite kvety, rastliny a iné formy prírodných krás, ktoré ste si možno ani nevšimli.

2. Precvičte si všímavosť

Uvedomte si svoje myšlienky a pocity bez posudzovania. Môže vám pomôcť nájsť šťastie v maličkostiach tým, že vám umožní naplno zažiť každý okamih bez rozptyľovania alebo obáv. Cvičte tak, že sa zameriate na svoj dych, budete pozorovať svoje myšlienky bez toho, aby ste na ne reagovali, a venovať pozornosť svojim zmyslom a okoliu.

3. Pestujte si vďačnosť

Hoci vďačnosť nie je to isté ako hľadanie šťastia v maličkostiach, môže vám pomôcť oceniť a užívať si tieto chvíle plnšie. Zameraním sa na dobré veci vo svojom živote môžete zmeniť svoj pohľad a nájsť radosť aj z tých najmenších požehnaní.

Vďačnosť si môžete vypestovať tak, že si budete viesť denník vďačnosti, budete praktizovať denné afirmácie alebo si jednoducho každý deň nájdete chvíľu na zamyslenie sa nad vecami, za ktoré ste vďační.

Vedenie si denníka vďačnosti vám pomôže uvedomiť si, koľko vecí musíte vo svojom živote oceniť. Je ľahké zabudnúť na veci, ako je teplá sprcha alebo možnosť relaxovať na dvore, keď trávite čas starosťami o zajtrajšok alebo budúci rok.

4. Odpojte sa od technológie

Sme tak zapojení do technológie, čo v minulosti nikdy nebolo problémom. Niekedy sa môže zdať nemožné fungovať bez našich telefónov, tabletu alebo počítača na dosah ruky.

Choďte kamkoľvek, kde sa ľudia zhromažďujú, a všimnite si, koľko ľudí sa rozpráva, veľa ich nenájdete. V skutočnosti je v dnešnej dobe očný kontakt a zdieľanie náhodného úsmevu s neznámym človekom takmer nevídané. Tým, že si nájdete čas odložiť elektroniku, získate šancu vidieť, čo je deje okolo vás.

Vôňa čerstvo pokosenej trávy, veverička vybiehajúca na strom alebo starší pár, ktorý len tak sedí a užíva si vzájomnú spoločnosť. To všetko vám určite rozjasní srdce a úsmev na tvári.

5. Chopte sa fotoaparátu

Ste napríklad na svadobnej hostine. Väčšina ľudí by sledovala nevestu, možno by venovala pozornosť diskdžokejovi alebo sa rozprávala s barmanom. Málokto by videl mladého otca sedieť v kúte samého okrem svojej malej dcérky, ktorú drží, aby mohla tancovať na stole.

Ako pomaly posúvate fotoaparátom, zachytíte tú nežnú scénu a pohľady na ich tvárach. Sú to neoceniteľné momenty, ako sú tieto, ktoré robia človeku deň.

6. Prestaňte sa obávať

Väčšina ľudí sa niečoho obáva, no 90 % vašich starostí sa nenaplní. Môžete sa obávať o budúcnosť, keď je budúcnosť neistá. Vyhnite sa fixovaniu na to najhoršie v situácii, pretože je to škodlivé pre vaše zdravie. Naučte sa žiť pre dnešok, nie pre zajtrajšok. Podobne sa vyhnite tomu, čo si o vás myslia ostatní, pretože na tom nezáleží.

Buďte svojím skutočným ja namiesto toho, aby ste sa skrývali za fasádou, aby ste upokojili ostatných. Bez ohľadu na to, čo robíte alebo kto ste, nikdy nepotešíte každého. Ak potešíte niektorých ľudí, urazíte iných, preto sa snažte byť tým najlepším. 

Zdroje:

https://www.kitakaoflondon.co.uk/blogs/the-kitaka-journal/how-to-find-joy-in-the-lifes-simplest-pleasures

https://www.happierhuman.com/enjoy-little-things/

https://thoughtcatalog.com/tony-fahkry/2017/02/8-stupidly-simple-ways-to-find-happiness-in-the-little-things-that-actually-matter/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies