Elon Musk ohlásil vznik novej spoločnosti xAI

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 19:00 • 2 min
Elon Musk ohlásil vznik novej spoločnosti xAI

Elon Musk, generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX a majiteľ Twitteru, v stredu oznámil debut novej spoločnosti s umelou inteligenciou, xAI. Jej cieľom je "pochopiť skutočnú podstatu vesmíru".

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnenej webovej stránky spoločnosti sa Musk a jeho tím podelia o ďalšie informácie v piatok na živom chate Twitter Spaces. Členovia tímu spoločnosti xAI sú absolventmi DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Twitter a Tesla a pracovali na projektoch vrátane DeepMind AlphaCode a GPT-3.5 a GPT-4 chatbotov OpenAI. Zdá sa, že Musk umiestil xAI tak, aby konkurovala spoločnostiam ako je OpenAI, Google a Anthropic, ktoré stoja za poprednými chatbotmi ako ChatGPT, Bard a Claude.

Informáciu o startupe priniesol portál Financial Times už v apríli, keď potvrdil, že Musk si zaistil tisíce GPU procesorov od Nvidia s cieľom podporiť potenciálny veľký jazykový model. Počas rozhovoru pre Fox News Channel Musk prezradil podrobnosti o svojich plánoch s novým nástrojom umelej inteligencie s názvom "TruthGPT". V rozhovore vyjadril obavy z toho, že existujúce spoločnosti umelej inteligencie uprednostňujú systémy, ktoré sú politicky korektné. 


 

 

Jedným z poradcov startupu umelej inteligencie bude Dan Hendrycks, výkonný riaditeľ Centra pre bezpečnosť AI, neziskovej organizácie so sídlom v San Franciscu. Uvedená nezisková organizácia v máji zverejnila list podpísaný technologickými lídrami, v ktorom sa uvádzalo, že "zmiernenie rizika vyhynutia dôsledkom umelej inteligencie by malo byť celosvetovou prioritou popri iných rizikách spoločenského rozsahu, ako sú pandémie či jadrová vojna." 

 

Podľa Grega Yanga, spoluzakladateľa xAI, sa startup ponorí do "matematiky hlbokého učenia", aspektu AI a "vyvinie teóriu všetkého" pre veľké neurónové siete, aby posunul umelú inteligenciu na ďalšiu úroveň. 

Musk údajne právne ustanovil xAI už v marci v Nevade. Predtým zmenil názov Twitteru v niektorých dokumentoch na "X Corp.", ale na webovej stránke xAI spoločnosť uvádza svoje oddelenie od XCorp. a dodáva, že bude úzko spolupracovať so spoločnosťami X (Twitter), Tesla a ďalšími, aby napredovala smerom k jej poslaniu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
cnbc.com, Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies