EÚ po vlaňajšej sérii požiarov finančne podporí Grécko a Portugalsko

NETKY.SK • 24 Január 2017, 14:16 • 2 min
EÚ po vlaňajšej sérii požiarov finančne podporí Grécko a Portugalsko

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes navrhla finančnú pomoc vo výške viac ako 11 miliónov eur z Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) pre Cyprus a Portugalsko, ktoré boli v roku 2016 vystavené nepriazni prírodných živlov - extrémnemu suchu a požiarom.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že obyvatelia Cypru vlani trpeli na následky sucha, ktoré viedlo k lesným požiarom a nedostatku vody. Cyprus dostane z fondu solidarity takmer 7,3 milióna eur na zmiernenie finančnej záťaže vynaloženej na zmiernenie škôd.

 

Portugalsko z rovnakého fondu získa takmer štyri milióny eur. Ide o pomoc pre ostrov Madeira, ktorý bol v auguste zasiahnutý ničivými požiarmi. Zdroje z FSEÚ pomôžu pokryť náklady na núdzové opatrenia a likvidačné operácie, ako aj na obnovu životne dôležitej verejnej infraštruktúry.

 

Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Creţu upozornila, že oba prípady znovu potvrdzujú aká dôležitá je solidarita EÚ v časoch núdze pre jednotlivé členské štáty.

 

Komisiou odsúhlasený balíček finančnej pomoci pre Cyprus a Portugalsko musí ešte odobriť Európsky parlament a Rada (členské štáty). EÚ už vlani v novembri finančne podporila obe krajiny, keď Cyprus v prvej várke dostal 730.000 eur a Portugalsko 392.500 eur.

 

Fond solidarity EÚ bol zriadený na podporu členských štátov Únie a pristupujúcich krajín po rozsiahlych povodniach v strednej Európe v lete 2002. Ponúka finančnú pomoc po prírodných katastrofách.

 

Rozpočet fondu na rok 2017 je vo výške 563 miliónov eur, avšak s pridaním nevyužitých položiek z vlaňajška je celkový objem prostriedkov na tento rok viac ako jedna miliarda eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies