EÚ dá Bosne 10 miliónov eur, aby zvládla množstvo migrantov

NETKY.SK • 20 August 2019, 8:15 • 2 min
EÚ dá Bosne 10 miliónov eur, aby zvládla množstvo migrantov

SARAJEVO - Európska únia sa rozhodla poskytnúť Bosne a Hercegovine finančnú pomoc, aby krajina dokázala lepšie zvládať prílev migrantov.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení EÚ sa uvádza, že tieto prostriedky sa použijú na výstavbu nových prijímacích stredísk a na poskytovanie ďalších služieb vrátane "stravovania, ubytovania a prístupu k hygienickým zariadeniam" pre zhruba 7400 migrantov, ktorí sa momentálne na území Bosny nachádzajú.

 

Migranti sa od roku 2018 výraznejšie preorientovali na trasu vedúcu cez územie Bosny v snahe vyhnúť sa prísnejšie stráženým hraniciam iných balkánskych štátov. Väčšina z nich sa snaží dostať do susedného Chorvátska, ktoré je členom EÚ.

 

img

 

Väčšina z 36.000 migrantov, ktorí odvtedy prišli do Bosny, pochádzajú hlavne z krajín Blízkeho východu, Ázie a severnej Afriky. Zatiaľ čo väčšine z nich sa podarilo pokračovať v ceste smerom na západ, tisícky migrantov na dlhý čas uviazli na bosnianskom území.

 

Ekonomicky slabá Bosna a Hercegovina, ochromená roztrieštenou vládou, sa snaží migrantom poskytnúť primeranú podporu. Najväčšie centrá sa v súčasnosti nachádzajú v mestách Bihač a Velika Kladuša na západe krajiny.

 

img

 

Výstavba nových prijímacích stredísk v Bosne, kde prílev migrantov v niektorých miestnych komunitách spôsobil napätie, sa stala spornou politickou otázkou. Polovica bosnianskych Srbov odmieta budovať na svojom území záchytné strediská pre migrantov.

 

V júni úrady v Bihači a predstavitelia Červeného kríža zriadili nový tábor vo Vucjaku, na mieste bývalej skládky odpadov desať kilometrov od mesta. EÚ odmietla centrum financovať s tým, že sa nachádza príliš blízko mínových polí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona