K čomu slúži mikrospínač

NETKY.SK • 26 Január 2021, 10:14 • 2 min
K čomu slúži mikrospínač

Mikrospínač je jednoduchý spínač s definovaným použitím, ktoré spočíva v rýchlom spojení obvodu za účelom jeho jednoduchého podmieneného uzatvorenia.

slovakia

left justify in out

Mikrospínače obvykle fungujú na princípe pritlačenia spínacej plochy k ploche kontaktnej, ich využitie je veľmi variabilné a aplikujú sa prakticky vo všetkých odvetviach – či už na veľké priemyslové zariadenia, alebo drobné domáce spotrebiče. 

 

Ide v podstate o bežné vratné tlačidlo, ktoré je možné zadovážiť v celej škále rozmerov, tvarov a veľkostí, čo je výhodné najmä ak je potrebné ich umiestnenie na dosky plošných spojov.

 

Typy a vlastnosti mikrospínačov

Základný princíp riešenia mikrospínača spočíva v implementácii pružinky, ktorá pri spínaní vyvodzuje protibežný tlak a súčasne umožňuje spínaču sa po uvoľnení vrátiť do pôvodnej polohy.

 

V konštrukcii mikrospínača je zabudovaný špecifický mechanizmus, ktorý umožňuje ľahké a rýchle použitie založené na jednoduchom princípe – dokiaľ tlak o minimálnej hodnote na spínač trvá, obvod je zopnutý, akonáhle sa tlak uvoľní, obvod sa otvorí.

 

Mikrospínač je možné rozdeliť do dvoch základných skupín, a to na mikrospínače typu:

  • TACT
  • Snap Action

Mikrospínače typu TACT

Taktické mikrospínače sú veľmi jednoduchej konštrukcie obsahujúcej spravidla dve vodivé plôšky, ktoré pri vzájomnom dotyku uzatvoria obvod (obdobný princíp využíva napríklad počítačová klávesnica).

 

Tento typ mikrospínača je možné ďalej zadovážiť v rôznych prevedeniach v závislosti na aplikácii, obvykle sa jedná o tieto typy:

  • štandardný
  • utesnený (zapečatený)
  • kyvadlový
  • vertikálny
  • dlhý
  • vodotesný
  • s polkruhovým poľom
  • SMD (k umiestneniu na dosku plošných spojov)

Základnou aplikáciou týchto typov mikrospínačov sú ovládacie panely, ktoré vyžadujú veľmi rýchlu reaktívnosť zariadenia.

 

Mikrospínače typu Snap Action

Tento typ mikrospínače nazývaný tiež Basic majú trochu zložitejšiu konštrukciu a sú obvykle využívané v náročnejších zariadeniach, ktoré vyžadujú veľkú presnosť aplikácie.

 

Najčastejšie sa využívajú ako mechanické spínacie prvky v automobilovou, strojárskom a elektrotechnickom priemysle, ale aj ako súčasť meracích či detekčných zariadení, či bežných spotrebičoch a náročnejších technológiách (napr. časovače, mikrovlnky či výťahy).

 

Mikrospínače od TME a ich využitie

Aplikácia mikrospínačov je pomerne rozsiahla a nájdeme ich na celej škále zariadení, najčastejšie u tlačidlových ovládacích panelov. Veľkou výhodou mikrospínačov je možnosť ich prevedenia do veľmi malých rozmerov.

 

Ich výrobou sa zaoberajú predné subjekty v oblasti elektroniky a pokročilých riešení, ktoré ich využívajú na svojich patentovaných zariadeniach.

 

Spoločnosť TME (Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.) má v tejto oblasti veľmi širokú, a to ako u jednoduchých TACT systémov, tak Snap Action rôznych rozmerov a podtypov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies