ROZHOVOR Trh s nehnuteľnosťami v Dubaji čulo rastie a zdá sa, že sa tak skoro nezastaví

NETKY.SK • 23 Júl 2022, 12:00 • 2 min
ROZHOVOR Trh s nehnuteľnosťami v Dubaji čulo rastie a zdá sa, že sa tak skoro nezastaví

Jednoznačne o tom hovorí správa Gulf News a potvrdzuje to aj Dávid Lehotský z realitnej kancelárie Platinum Square Real Estate.

slovakia

left justify in out

Najprv správa Gulf News, ktorá uvádza, že dubajský trh s nehnuteľnosťami zaznamenal v máji 2022 6 651 transakcií s nehnuteľnosťami v hodnote 4,98 miliardy, čo predstavuje najvyššie čísla za mesiac máj za 13 rokov z hľadiska objemu a hodnoty predaja nehnuteľností. Tieto čísla tiež znamenajú medziročný nárast objemu predaja o 51,5 percenta a v porovnaní s májom 2021 nárast o 65,4 percenta

 

Dávid Lehotský sa venuje predaju nehnuteľností v Dubaji od roku 2009, takže v tejto problematike má vynikajúci prehľad.

 

img

 

 

Pán Lehotský, vieme porovnať stav spred rokov so súčasnosťou, navyše sa práve nachádzate v Dubaji…

 

Počas pandémie sme zaznamenali prepad trhu. K navrátu rastu predaja nehnuteľností v Dubaji prispelo Expo 2020. Len počas neho navštívilo Dubaj 24 miliónov turistov a celosvetovo získavali ľudia informácie o Dubaji aj vďaka ich delegáciám, pavilónom, influencerom a turistom. Zároveň bol Dubaj v Travelers‘ Choice Awards 2022 na Tripadvisore zvolený za najlepšie hodnotenú destináciu na svete. Dubajská vláda nezaťažila rezidenčné nehnuteľnosti daňou a to isté platí aj pre prenájom. Aj pre tieto faktory sa medziročný nárast predajov nehnuteľností zvýšil o 58,03%.

 

Odráža sa to aj na cenách nehnuteľností? Sú teraz drahšie?

 

Je pravda, že teraz padali v Dubaji cenové rekordy pri ultraluxusných nehnuteľnostiach v rôznych častiach Dubaja. V Palm Jumeirah (Palmový ostrov) bol medziročný nárast cien nehnuteľností o 40,77%, v Dubai Marina o 43,06% a Downtown Dubaja o 34,33%. Na týchto nárastoch cien sa podpísala pandémia, pretože ceny nehnuteľností boli vtedy nižšie.

 

img

Dubai Marina

 

 

Predpokladám, že teraz je veľký záujem aj zo strany ruských oligarchov, narástla vám konkurencia?

 

V Dubaji je to konštantný jav, pretože každoročne si viac a viac miliardárov vyberá Dubaj za svoj druhý domov pre bezpečnosť, stabilnú menu a vládu, zdravotníctvo a školstvo na svetovej úrovni a jednoduchosť podnikania.

 

Záujem o bývanie je prioritne o Dubaj? Alebo sú v hre aj iné emiráty?

 

Klienti majú záujem aj o Abu Zabí a ďalšie emiráty, kde si môžu kúpiť lacnejšiu nehnuteľnosť, ale pozemky sú väčšinou prenajaté iba na určité obdobie a zákony nie sú až také liberálne ako v Dubaji.

 

Ktoré lokality v Dubaji sú pre klientov najlákavejšie? Mení sa to rokmi?    

 

Medzi najlákavejšie lokácie patrí určite Marina, Downtown, Palmový ostrov ale aj nové golfové lagúnové komunity. Záujem sa mení aj s atrakciami a tých je v Dubaji nespočetné množstvo. Na Palmovom ostrove je najväčšia fontána na svete a prekrásne výhľady na Palmový ostrov zažijete z The Palm Tower.

 

 img

 Palmový ostrov ponúka množstvo nehnuteľností. Napríklad takúto.

 

img

 

 

O aký typ bývania majú klienti záujem? Chcú domy, apartmány, aké veľké, po čom je najväčší dopyt?

 

Klienti majú najviac záujem o 2-izbové apartmány a 4-izbové vily.

 

Akú majú tieto nehnuteľnosti rozlohy, čo je štandard a čo už nadštandard?  

 

Garsónky majú od 33 do 61 metrov štvorcových. Dvojizbové apartmány od 65 do 92 metrov štvorcových. A čo sa týka nadštandardu, tak v Dubaji sa tieto služby stávajú štandardom a pokiaľ máte záujem o bazén na balkóne, tak najlacnejší 2-izbový apartmán sa predával za 257 759 eur.

 

Ponuky dávate vy alebo hľadáte aj priamo na mieru? A čo robiť, aby sa človek k nehnuteľnosti dopracoval medzi prvými, pretože sa rýchlo vypredávajú.

 

Pre klientov sa snažíme nájsť nehnuteľnosť na mieru, a preto sa s nimi najprv porozprávame o jeho požiadavkách a rozpočte, podľa toho im vieme odoslať ponuky. Unikátne projekty sa vypredajú väčšinou v deň uvedenia na trh. Naša kancelária dostáva unikátne jednotky, ktoré môžeme predávať len my, a preto vieme pre klienta zabezpečiť, aby sa k svojmu novému apartmánu dostal.

img 

 

Tieto nehnuteľnosti sú aj zariadené alebo je to na novom majiteľovi?

 

Štandard v Dubaji je apartmán s kuchynskou linkou, vstavanými skriňami, kúpeľnou. Nábytok a spotrebiče je potrebné dokúpiť. O to sa vie postarať aj naša spoločnosť a klientovi zariadime apartmán na kľúč.

 

Keď už nehnuteľnosť nájdete, aký je ďalší postup? Musí si ju ísť klient pozrieť na miesto alebo mu urobíte videoprehliadku?  

 

Záleží to od nehnuteľnosti, ale vieme pre klienta zariadiť videoprehliadku a väčšina nákupov sa dá zariadiť aj na diaľku, klient ani nemusí navštíviť Dubaj.

 

Aké majú SAE v rámci kúpy nehnuteľnosti výhody. Prečo ich ľudia kupujú tak húfne práve tu?

 

Je to hlavne jednoduchosť nákupu nehnuteľností a žiadne daňové zaťaženie predaja a prenájmu rezidenčnej nehnuteľnosti. Pokiaľ si klient kúpi nehnuteľnosť nad 750 000 dirhamov, tak môže získať investorské víza, ktoré môže rozšíriť na manželku a deti. V tomto prípade môžete v Dubaji ostať nepretržite, pokiaľ vlastníte nehnuteľnosť a získate v Dubaji prechodný pobyt.

 

img

Ešte jeden Cavalli. Zvonka a zvnútra.

 

img

 

 

Vaši klienti sú solventní ľudia. Sú to prioritne slovenskí občania?

 

Naša realitná kancelária má klientov z celého sveta, ale pretože pochádzame zo Slovenska, tak sa snažíme pomôcť krajanom pri nákupe nehnuteľností v Dubaji.

 

Kupujú tieto nehnuteľnosti na celoročné bývanie, na prenájom alebo ich kombináciu?

 

Väčšinou majú klienti záujem o ich kombináciu.

 

img

Rukan Lofts. Zvonka a zvnútra.

 

img

 

 

Tieto nehnuteľnosti, ktoré rastú ako huby po daždi, stavia kto? Investor je zrejme domáci, ale myslím samotnú výstavbu.

 

V Dubaji sú štátni a súkromní developeri. Vďaka tomu si klient môže vybrať aj developera a porovnať si ich projekty.

 

 

Aký je v súčasnosti odhad do budúcna? Porastie ešte záujem o Dubaj alebo „hrozia“ ďalšie emiráty?

 

Dubaj prekonáva sám seba v atrakciách, ktoré pritiahnu každoročne milióny turistov, a to sa ani v najbližších rokoch nebude meniť. 

 

img

 

 

Pri predaji týchto nehnuteľností ste na luxus zvyknutý. Videli alebo predávali ste niečo, pri čom ste si už aj vy povedali, fíha, no ale toto?  

 

Mne osobne sa najviac páčia penthousy, ktoré poskytuju 360°-výhľad na danú lokalitu a ponúkajú len pre svojho majiteľa všetko na jednom mieste – infinity bazén, vírivky, kino, súkromný výťah, saunu, posilňovňu a najluxusnejšie materiály dovezené z celého sveta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies