Podľa Scholza hrozí v Európe vojna!

NETKY.SK • 19 Február 2022, 16:03 • 2 min
Podľa Scholza hrozí v Európe vojna!

MNÍCHOV - V konflikte týkajúcom sa Ukrajiny nebadať podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza ani náznak uvoľnenia.

slovakia

left justify in out

„V Európe opäť hrozí vojna. A riziko jej prepuknutia vôbec nie je zažehnané," povedal Scholz v sobotu na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.  Kancelár znova varoval Rusko pred útokom na Ukrajinu a vyzval na rokovania. Na rozmiestnenie viac ako 100 000 ruských vojakov pri hraniciach Ukrajiny nevidí Scholz nijaký dôvod. Postoj Ruska, ktoré považuje otázku možného členstva Ukrajiny v NATO ako dôvod na vojnu, považuje za "paradoxný", pretože o nej sa v najbližšom čase nebude rozhodovať.

 

img

 

„Vojenská agresia voči Ukrajine by bola vážnou chybou. A my nechceme, aby k tomu došlo," povedal Scholz. Západ je podľa neho s Moskvou pripravený rokovať, ale treba rozlišovať medzi neudržateľnými požiadavkami Ruska a legitímnymi bezpečnostnými záujmami.

 

Právo na slobodný výber zoskupenia, do ktorého chce nejaký štát patriť, nemôže byť predmetom dohadovania, zdôraznil Scholz. „Existujú bezpečnostné problémy, ktoré sú dôležité pre obe strany. Predovšetkým transparentnosť zbraňových systémov a cvičení, mechanizmy na vyhýbanie sa riziku či nové prístupy ku kontrole zbraní," konštatoval. Vo verejnej diskusii bol však tento vývoj zatienený globálnymi problémami, akými sú pandémia koronavírusu a boj proti klimatickej zmene.

 

img

 

Na programe Mníchovskej bezpečnostnej konferencie nie sú rokovania s predstaviteľmi Ruska, pripomína DPA. Túto krajinu na nej prvýkrát od roku 1991 nezastupuje oficiálna delegácia.

 

Prečítajte si: Na Donbase sa začala masová evakuácia obyvateľstva do Ruska. Ozbrojené sily Ukrajiny sú pripravené na útok

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies