Fínsko a Švédsko budú môcť rýchlo vstúpiť do NATO, ak budú chcieť

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 14:55 • 2 min
Fínsko a Švédsko budú môcť rýchlo vstúpiť do NATO, ak budú chcieť

BRUSEL – Fínsko a Švédsko budú môcť rýchlo vstúpiť do NATO, ak sa rozhodnú požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Podľa spravodajcu TASR to vo štvrtok dopoludnia - na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli - uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Šéf Aliancie sa stretol s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou aj s lídrami siedmich politických skupín zastúpených v europarlamente. Je to vôbec prvýkrát, čo sa generálny tajomník NATO stretol s predstaviteľmi politických frakcií EP.

 

„Ak sa rozhodnú požiadať (o vstup do NATO), Fínsko a Švédsko, budú srdečne vítané, a očakávam, že tento proces bude rýchlo postupovať,“ povedal Stoltenberg na spoločne tlačovej konferencii s Metsolovou.

 

Dodal, že ešte vo štvrtok absolvuje rozhovor s prezidentom Fínska Saulim Niinistöom. Stoltenberg vyjadril presvedčenie, že je možné nájsť riešenia pre zaistenie bezpečnosti Fínska a Švédska počas prechodného obdobia medzi prípadným podaním žiadosti o členstvo a ukončením ratifikačného procesu v parlamentoch všetkých 30 členských štátov NATO. Rusko totiž oznámilo, že ak sa Fínsko a Švédsko rozhodnú vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, rozmiestni hypersonické a jadrové zbrane na území svojej pobaltskej exklávy Kaliningrad.

 

img

 

Fínsko a Švédsko sú prepojené s Alianciou už od polovice 90. rokov 20. storočia prostredníctvom programu Partnerstvo za mier. Obe severské krajiny sa dlhodobo odmietali stať členmi NATO, zmenu postoja tamojšej verejnosti aj politikov spôsobila až ruská vojenská invázia na Ukrajinu. Podľa tohtotýždňových správ miestnych médií požiadajú vlády Švédska a Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie súčasne v polovici mája.

 

Diskusia o tejto otázke však zatiaľ v týchto krajinách zatiaľ nebola oficiálne ukončená. NATO má v súčasnosti 30 členských štátov, z ktorých 21 je súčasťou Európskej únie. Členmi NATO nie sú v súčasnosti tieto krajiny EÚ: Cyprus, Fínsko, Írsko, Malta, Rakúsko a Švédsko.

 

Možno vás zaujme: Zelenskij v novom videu vymenoval zbrane nutné pre víťazstvo nad Ruskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies