Elon Musk a sieť X bojujú proti vládnemu príkazu odstrániť video zobrazujúce bodnutie asýrskeho biskupa + VIDEO

NETKY.SK • 21 Apríl 2024, 22:30 • 2 min
Elon Musk a sieť X bojujú proti vládnemu príkazu odstrániť video zobrazujúce bodnutie asýrskeho biskupa + VIDEO

Elon Musk a jeho sociálna siť X oznámili svoj zámer napadnúť nariadenie austrálskej vlády požadujúce odstránenie videa zobrazujúceho bodnutie asýrskeho biskupa. Platforme hrozí denná pokuta 500 000 dolárov.

slovakia

left justify in out

Austrálsky komisár pre eSafety nariadil platformám sociálnych médií X a Meta (materská spoločnosť Facebooku), aby odstránili obsah zobrazujúci útok na biskupa Mar Mari Emmanuela, kresťanského biskupa v Sydney, informuje NCA Newswire.

Čo sa presne stalo sa dočítate v článku VIDEO: Útočník pobodal niekoľko ľudí v kostole v austrálskom Walkley, zadržala ho polícia.

Video, ktoré sa pôvodne vysielalo naživo na cirkevnom kanáli sa šírilo po sociálnych médiách a vyvolalo obavy medzi orgánmi činnými v trestnom konaní a politickými lídrami kvôli jeho potenciálu podnecovať ďalšie násilie.

Tím X pre globálne vládne záležitosti vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil rozhodnutie austrálskeho komisára pre eSafety vydať globálny príkaz na zastavenie šírenia, uviedol, že boli porušené pravidlá platformy a austrálske zákony.

Vo vyhlásení bolo vysvetlené, že spoločnosť splnila pôvodný príkaz, no súčasne podala právnu námietku. Sieť X však teraz čelí dennej pokute 785 000 AUD (približne 500 000 USD) za to, že nevyhovela novej požiadavke komisára celosvetovo zadržať video.

K incidentu, ktorý podnietil príkaz na zastavenie šírenia, došlo minulý pondelok večer v kostole Krista dobrého pastiera vo Wakeley na predmestí Sydney. Podľa správ, 16-ročný mladík napadol biskupa Emmanuela počas bohoslužby a bodol ho do hlavy a hornej časti tela. Traja ďalší boli zranení pri pokuse zastaviť útočníka. Všetci poranení dostali lekársku starostlivosť a boli prevezení do nemocnice, pričom nikto neutrpel život ohrozujúce zranenia.

Podrobnosti o zatknutí podozrivého čítajte v článku: Polícia obvinila útočníka z kostola v austrálskom Walkley. Má ním byť iba 16-ročný mladík +VIDEO

Po útoku vypukli pred kostolom protesty, čo si vyžiadalo zvýšenú reakciu polície vrátane obrnených vozidiel.

Policajná komisárka NSW Karen Webbová odsúdila násilie a vyzvala platformy sociálnych médií, aby zabránili šíreniu škodlivého obsahu. „Myslím si, že hlavné platformy sociálnych médií by mali niesť veľkú spoločenskú zodpovednosť,“ citoval ju spravodajský portál. „Myslím si, že keď sú takéto obrázky online, je potrebné ich okamžite odstrániť a nenechať ich tam."

Komisia pre eSafety vydala oznámenie o odstránení s odvolaním sa na zobrazenie „bezdôvodného alebo urážlivého násilia s vysokým stupňom dopadu“. Sieť X a Elon Musk však tvrdia, že príkaz presahuje jurisdikciu komisára pre eSafety a je v rozpore so zásadami slobody prejavu a otvoreného internetu.

Musk vo svojom príspevku na sieti X uviedol: „Austrálsky komisár pre cenzúru požaduje globálny zákaz obsahu.“ Ďalej vyhlásil, že platforma sociálnych médií „dôrazne napadne tento nezákonný a nebezpečný prístup na súde“.

Komisia pre eSafety zdôraznila potrebu zaistiť bezpečnosť Austrálčanov pred násilným obsahom na platformách sociálnych médií.

Komisárka Julie Inman Grantová vyjadrila svoje sklamanie z reakcie siete X a uviedla, že sa neurobilo dosť na ochranu Austrálčanov pred extrémnym a bezdôvodným online násilím. Dodala, že proti sieti X by mohli byť uplatnené ďalšie regulačné opatrenia.

Platforma X uviedla, že používateľom neumožňuje schvaľovať násilné činy alebo vyzývať k ďalšiemu násiliu. Zdôraznila však dôležitosť verejnej diskusie o udalostiach, ktoré vzbudzujú veľký záujem verejnosti, ako to často býva, keď dôjde k veľkému incidentu. Sieť X tiež zdôraznila, že rešpektuje právo krajiny presadzovať svoje zákony v rámci svojej jurisdikcie, no zároveň dodala, že globálne príkazy na odstránenie ohrozujú slobodu prejavu a základné princípy internetu.

Medzitým sa pobodaný biskup zotavuje zo zranení. Čítajte článok Pobodaný austrálsky biskup odpustil útočníkovi! Čo odkázal veriacim? + VIDEO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christian Post. (www.christianpost.com), Foto: Elon Musk (Patrick Pleul/Pool/AFP/Getty Images)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies