Zemetrasenie v Egejskom mori postihlo dve krajiny! Na situáciu reagovala už aj prezidentka SR

NETKY.SK • 31 Október 2020, 10:04 • 2 min
Zemetrasenie v Egejskom mori postihlo dve krajiny! Na situáciu reagovala už aj prezidentka SR

ISTANBUL - Silné zemetrasenie v Egejskom mori, ktoré zasiahlo Grécko a Turecko, kde vyvolalo vlny tsunami a rúcalo budovy, si vyžiadalo najmenej 14 mŕtvych a stovky zranených. Najmenej 12 ľudí zomrelo v tureckom meste Izmir, informuje Turecké predsedníctvo pre katastrofy a mimoriadne situácie (AFAD). Na gréckom ostrove Samos zabila padajúca stena dvoch tínedžerov.

slovakia

left justify in out

Napáchané škody

Turecký minister životného prostredia a urbanizácie Murat Kurum povedal, že pri otrasoch v krajine utrpelo zranenia 522 ľudí. Piatich z nich operujú a ôsmi sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na Samose sa zranilo najmenej 19 ľudí a dvoch z nich letecky previezli do nemocnice v Aténach. Na ostrove zostalo hospitalizovaných sedem ľudí.

 


Turecký okres Seferihisar južne od Izmiru zasiahlo malé tsunami, povedal Haluk Ozener zo seizmologického centra Kandilli. Tieto vlny vyvolane zemetrasením zasiahli aj Samos, kde morská voda zaplavila ulice hlavného prístavného mesta Vathi. Tamojšie úrady vyzvali ľudí, aby sa vyhli pobrežiu a potenciálne poškodeným budovám.

 

Pátra sa po nezvestných 
Guvernér Izmiru Yavuz Selim Kosger uviedol, že zo zničených budov vytiahli záchranári najmenej 70 ľudí. Štyri budovy zostali zdevastované a viac ako 10 sa zrútilo. Podľa AFAD sa v minimálne 17 budovách konajú pátracie a záchranné akcie.

 

img


Z viacerých tureckých miest aj tureckého Červeného polmesiaca smerujú do Izmiru záchranné tímy a humanitárna pomoc. Asistenciu Turecku a Grécku ponúklo už aj Francúzsko.

Hoci sú vzťahy medzi Tureckom a Gréckom v súčasnosti napäté, vlády oboch krajín si navzájom vyjadrili v súvislosti so zemetrasením solidaritu.

 

Reagovalo už aj Slovensko 
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová zaslala v súvislosti s tragickým zemetrasením v Egejskom mori sústrastné telegramy prezidentovi Turecka R. T. Erdoganovi a gréckej prezidentke Katerine Sakellaropoullou. 

 

img


V mene občanov SR vyjadrila podporu všetkým, ktorí boli týmto nešťastím zasiahnutí. Rodinám a blízkym obetí vyjadrila úprimnú sústrasť a zraneným zaželala skoré uzdravenie.

 

Epicentrum 

Zemetrasenie podľa Kandilli udrelo v Turecku o 14:51 miestneho času, malo magnitúdo 6,9 a vychádzalo z hĺbky 16,5 kilometra. Jeho epicentrum sa nachádzalo v Egejskom mori severovýchodne od Samosu. Otrasy bolo cítiť na východogréckych ostrovoch, v Aténach i v Bulharsku.

 

img

 

Ešte to neskončilo?

V Turecku ich cítili v Egejskom a Marmarskom regióne. Grécky seizmológ Akis Tselentis pre televíziu ERT uviedol, že vzhľadom na malú hĺbku epicentra, zhruba 10 kilometrov, by v nasledujúcich týždňoch mohli udrieť silné následné otrasy, pričom by mohli ohroziť aj stabilitu budov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies