Lavrov: Rusko je pripravené pomôcť v eskalujúcom spore medzi Gréckom a Tureckom

NETKY.SK • 7 September 2020, 19:35 • 2 min
Lavrov: Rusko je pripravené pomôcť v eskalujúcom spore medzi Gréckom a Tureckom

NIKÓZIA - Rusko je pripravené robiť mediátora v spore medzi Ankarou a Aténami. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pri oficiálnej návšteve Cypru.

slovakia

left justify in out

Lavrov priletel na Cyprus priamo zo Sýrie, kde ukončil svoju pracovnú cestu Damasku. So svojim cyperským náprotivkom Nicosom Christodoulidesom sa stretne v utorok.

 

Rokovanie bude zamerané na vývoj vzťahov medzi Ruskou federáciou a Cyperskou republikou, ako aj aktuálne napätým vzťahom medzi Gréckom a Tureckom.

 

Rusko ponúklo pomoc pri riešení sporu

Lídri sa budú venovať aj otázkam týkajúcich sa vzťahov medzi Ruskom a EÚ. Lavrov sa ešte pred príletom na Cyprus pre miestne noviny Phileleftherosom vyjadril, že Moskva je pripravená pomôcť v eskalujúcom spore medzi oboma krajinami a nápomocná pri vytváraní dobrých susedských vzťahov. Avšak iba za podmienky, že o to požiadajú obe zainteresované strany.

 

Mohlo by vás zaujímať: Medzi Tureckom a Gréckom to vrie. Schyľuje sa k vojne?

 

"Existuje univerzálna platforma pre efektívne riešenie kontroverzných otázok - OSN. Sme pripravení pomôcť pri budovaní dobrých vzťahov medzi Cyperskou republikou a Tureckom. Ale, samozrejme, iba ak sa nás obe strany požiadajú," uviedol šéf ruskej diplomacie.

 

Moskva vyzýva na rokovania

Ďalej dodal, že Rusko je veľmi znepokojené nad udalosťami z posledných dní. Zdôraznil, že všetky ostatné kroky, ktoré nepovedú za rokovací stôl, ale zvýšia pravdepodobnosť konfliktu sú neprijateľné. Pozitívne vníma náznaky gréckej, ako aj tureckej vlády o zastavenie ďalšej destabilizácie v regióne.  

 

Súvisiaci článok: Spor o teritoriálne vody v Stredomorí naďalej pokračuje

 

Lavrovova návšteva prichádza pritom len niekoľko dní po tom, čo USA oznámili čiastočné zrušenie zbrojného embarga na Cyprus. Americkí predstavitelia informovali, že zrušenie embarga bude priebežne monitorované a udržanie tohto stavu podmienili tým, že Cyprus odmietne ruským vojenským plavidlám prístup do ostrovných prístavov na doplnenie paliva a servis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies