ECB dnes rozšírila nákup aktív z eurozóny aj o firemné dlhopisy

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 15:33 • 2 min
ECB dnes rozšírila nákup aktív z eurozóny aj o firemné dlhopisy

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) dnes rozšírila nákup aktív z eurozóny aj o firemné dlhopisy. Cieľom tohto kroku je podporiť rast ekonomiky a inflácie. Banka dúfa, že presvedčí firmy, aby si požičali peniaze na investície. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Medziročná miera inflácie v krajinách, ktoré zaviedli euro, zostala v máji v zápornom teritóriu na úrovni -0,1 %. ECB pritom garantuje cenovú stabilitu pri inflácii tesne pod hranicou 2 %.

Banka sa preto rozhodla rozšíriť nákup aktív z eurozóny aj o dlhopisy firiem, ktorých rating sa nachádza v investičnom pásme. Chce tak povzbudiť firmy, aby investovali do svojho rozvoja a pomohli eurozóne zrýchliť tempo rastu hospodárstva, ktoré je stále len mierne.

 

Najnovší program ECB však čelí vážnym prekážkam. Trh s firemnými dlhopismi má síce hodnotu zhruba 500 až 600 miliárd eur, ale ich nákup je obmedzený na veľké firmy s investičným ratingom, predovšetkým z Francúzska a Holandska. A tie majú už teraz ľahký prístup k výhodným úverom, takže ich záujem o lacné peniaze od ECB môže byť limitovaný.

 

Úspech programu bude vo veľkej miere závisieť od schopnosti ECB prilákať nových záujemcov o pôžičky, a to najmä na nižšie úroky pre firmy z tzv. okrajových ekonomík ako sú Taliansko a Španielsko, ktoré sú odkázané na úvery od komerčných bánk s vyššími úrokmi.

 

ECB si neplánuje stanoviť žiadny cieľ v rámci nákupu firemných dlhopisov a pravdepodobne s ním začne len pomaly. Banka dúfa, že mesačný objem jej nákupov by postupne mohol dosiahnuť 5 až 10 miliárd eur, keď sa jej podarí presvedčiť firmy, aby emitovali nové dlhopisy, uviedol to zdroj blízky ECB pre Reuters. ECB je tiež pripravená na veľké výkyvy v objeme nákupov, podľa toho, koľko nových dlhopisov uvedú firmy na trh.

 

ECB doteraz nakupovala najmä vládne dlhopisy, na ktoré si mesačne vyčlenila 80 miliárd eur. Ale stále sa jej nedarí oživiť infláciu, ekonómovia preto očakávajú, že zvýši objem financií na nákup aktív. Tým sa však zároveň zvýši riziko, že časom bude mať problém nájsť vhodné aktíva, ktoré by mohla kúpiť. A hoci sa banka plánuje sústrediť v prvom rade na tzv. primárny trh, je možné, že ju situácia nakoniec dotlačí aj k nákupu dlhopisov z eurozóny na sekundárnych trhoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies