Keď narcista zacíti krv: Koho si vyberajú tieto typy ľudí a ako sa im raz a navždy vyhnúť?

NETKY.SK • 21 November 2023, 15:30 • 2 min
Keď narcista zacíti krv: Koho si vyberajú tieto typy ľudí a ako sa im raz a navždy vyhnúť?

Každý sa môže stať obeťou narcistu, takže si to nevyčítajte. Sú to skúsení pozorovatelia, ktorí využívajú aj tie najmenšie trhliny vo vašej sebadôvere. Pomôžeme vám odhaliť, ktorí ľudia sú ich terčom a ako sa týmto chorým ľuďom vyhnúť nadobro.

slovakia

left justify in out

Po rande s jedným narcisom sa zdá, že kamkoľvek sa otočíte je tam ďalší, ktorý vás priláka. Je na tebe niečo, čo vás robí príťažlivými pre narcistov? V tomto článku sme sa opýtali odborníkov, prečo niektorí ľudia majú tendenciu priťahovať narcistov, prečo by vás mohli priťahovať a čo môžete urobiť, aby ste sa ich zbavili. Ak ste pripravení odkopnúť narcistov nadobro, pokračujte v čítaní.

Nevyčítajte si to

Mohli by ste byť nimi priťahovaní, pretože narcisti si myslia, že váš nedostatok sebadôvery im uľahčuje manipuláciu. Narcisti majú tendenciu milovať vás, bombardovať vás alebo vás prevalcovať prejavmi lásky a náklonnosti, aby vás pripútali. To hrá na vašu neistotu a cítite sa zbožňovaní.

Každý sa môže stať obeťou narcistu, takže si to nevyčítajte. Sú toskúsení pozorovatelia, ktorí využívajú aj tie najmenšie trhliny vo vašej sebadôvere. Najdôležitejšie je vedieť, že si zaslúžite zdravý a pozitívny vzťah.

Narcisti sú v skutočnosti sami sebou hlboko neistí a využívajú svoje manipulačné a kontrolné správanie na to, aby to zakryli.

Čo narcistov priťahuje?

Ak sa stotožňujete s tým, že ste vysoko citlivá osoba, potom to môže vysvetľovať, prečo priťahujete narcistov. Vnútorný svet,  empata, slabé hranice, narušená vnútorná sila a silná potreba spojenia z nich robia zlatú baňu pre narcistov.

Nakoniec, narcisti nie sú komplikované stvorenia - narcistu priťahujú ľudia, ktorí mu dokážu poskytnúťpozornosť, sex, postavenie, služby, peniaze, vernosť alebo zbožňovanie.

Aby sme to ešte viac zjednodušili, narcistov môžu priťahovať krásni a vysoko postavení ľudia alebo ľudia, ktorí majú slabé hranice a ľahko sa nechajú zastrašiť.

Ilúzia ich falošného potencionálu

Na to, aby sa dostal na vyššiu úroveň, musí narcista vo vás iba vyvolať emocionálny kolotoč a potom konať pokojne a užívať si výsledky ich narcistickej práce. Výsledkom je, že vaše sebavedomie klesá a narcista sa začína hrať na sebavedomého záchrancu, ktorý vás „toleruje“.

Narcistický vzťah je predovšetkým svetom iluzórneho potenciálu.



Možné dôvody pritiahnutia narcistu

Máte traumy z detstva a zlé programovanie o láske.
Možno vás vaši rodičia naučili, že musíte byť „dobrí“, aby ste dostali lásku, čo vás vedie k presvedčeniu, že lásku si zaslúžite súhlasom s dospelými okolo vás.
V ranom veku ste pochopili, že ak chcete prežiť, nemôžete plakať, hnevať sa ani prejavovať nespokojnosť alebo negatívne emócie. To vás naprogramovalo tak, aby ste sa páčili ľuďom. Naučilo ťa to opustiť seba samého.

Vaši rodičia a dospelí okolo vás nevytvárali pozitívny vzťah.
Možno došlo k rozvodu, opusteniu, pocitu citového zanedbávania avychoval vás narcistický rodič.

Sú zraniteľnejší, než sa zdá

Navonok pôsobí narcista očarujúco a sebavedomo. Vnútorne však žijú v disociovanom, zlomenom stave založenom na traume. Aby narcista unikol z tejto vnútornej nočnej mory, musí si neustále udržiavať vonkajšiu ilúziu jedinečnosti, nadradenosti a kontroly.

Ako prestať priťahovať narcistov

Aby ste prestali priťahovať narcistov, musíte si byť vedomí schopnosti mysle rozdeliť ľudí a situácie do dvoch kategórií; všetko dobré a všetko zlé. Človek je buď dokonalý, alebo odporný. V detstve je to celkom štandardný spôsob videnia sveta.

Napriek tomu, ako sa naša myseľ vyvíja, získavame jemnejší pohľad na svet. Ľudia majú pozitívne aj negatívne vlastnosti a zvyčajne je za tým dôvod. Niektoré z týchto vlastností pre nás fungujú, iné porušujú všetky naše morálne zásady.

Je čas sa uzdraviť. Prečítajte si  POWER- Surviving and Thriving After Narcissistic Abuse , knihu, ktorá pomáha tisíckam ľudí zotaviť sa z emocionálneho zneužívania.

Alebo si prečítajte inú literatúru o narcistickom zneužívaní. Ide skrátka o to, že čím viac budete vzdelaní o tejto téme, tým obozretnejšími sa stanete, čo bude mať za následok to, že sa už oveľa jednoduchšie vyvarujete takýmto chorým ľuďom, ktorí vám môžu zničiť život ako domček z karát.

Ďalej narcisti jednoducho nie sú priťahovaní k ľuďom so silným pocitom vlastnej hodnoty a pevnými jasne stanovenými hranicami.

Máte na viac - naozaj

Vyberte si vás.
Začnite si stáť za svojím, stanovujte si hranice a liečte sa z minulých tráum. Robte prácu sami, s podporou komunity, pod vedením kouča alebo s licencovaným terapeutom.
Pretože jeden narcistický vzťah stačí.
Zaslúžiš si lepšie.

Zdroje:

https://www.wikihow.com/Why-Do-I-Attract-Narcissists

https://howtokillanarcissist.com/why-you-attract-narcissists/

https://www.lovequestcoaching.com/blog/heres-why-you-attract-narcissists-and-how-to-stop-attracting-narcissists

https://www.glowellmag.com/3-reasons-you-attract-narcissists-and-how-to-stop-it/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: psychologytoday.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies