Rusko a USA sa dohodli na spolupráci v oblasti klímy v Arktíde

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 13:10 • 2 min
Rusko a USA sa dohodli na spolupráci v oblasti klímy v Arktíde

MOSKVA – Osobitní zástupcovia prezidentov Ruskej federácie a Spojených štátov pre otázky podnebia Ruslan Edelgeriev a John Kerry sa dohodli na spolupráci v oblasti klimatickej politiky v Arktíde. Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení po návšteve Kerry v Moskve.

slovakia

left justify in out

Strany potvrdili svoju vôľu podrobne diskutovať o otázkach spoločného záujmu, ako aj realizovať konkrétne klimatické projekty.

 

img

 

Prečítajte si: Putin napísal článok o Ukrajine v ktorom vyjadril svoj postoj k súčasnej situácii

 

„Budú spolupracovať, rovnako ako s ostatnými krajinami s cieľom aktívne prispieť k efektívnemu priebehu 26. zasadania konferencie strán Rámcového dohovoru OSN o zmene podnebia v Glasgowe a G20, ktorého aktivity prispievajú k úspechu vyššie uvedeného podujatia. Okrem toho budú spolupracovať v oblasti podnebia v Arktíde,“ uvádza sa v dokumente, ktorý vo štvrtok zverejnil rezort Edelgerieva.

 

Osobitní zástupcovia tiež majú v pláne pracovať na nasledujúcich témach:

Satelitné monitorovanie emisii a odstraňovania skleníkových plynov, lesy a poľnohospodárstvo, emisie čiernych sadzí v Arktíde, znižovanie emisií skleníkových plynov nesúvisiacich s oxidom uhličitým, vrátane emisií metánu, aktualizovaných a určených na vnútroštátnej úrovni príspevkov a stratégie dlhodobého rozvoja podľa Parížskej dohody, energetická účinnosť, financovanie podnebia, environmentálne riešenia a spoločné projekty v oblasti podnebia.

 

Prečítajte si: VIDEO: Všetky autá v EÚ bez emisií? Onedlho to už nebude rarita

 

Ako bolo doplnené v kancelárii Edelgerieva, spoločné vyhlásenie sa stáva obzvlášť dôležitým v kontexte nadchádzajúceho 26. zasadania konferencie, ako aj stretnutí skupiny 20 a fóra vedúcich ekonomík v oblasti energetiky a podnebia a ruského predsedníctva v Arktickej rade.

 

Spoločné vyhlásenie by mohlo byť prológom k zvýšeniu spolupráci medzi Ruskom a USA v otázkach klímy. Strany potvrdili svoju vôľu podrobne diskutovať o otázkach spoločného záujmu, ako aj realizovať konkrétne klimatické projekty. Zároveň sa navrhuje ponechať spory o iných aspektoch bilaterálnej agendy mimo zátvoriek, domnieva sa Edelgeriev.

 

Prečítajte si: Je Slovensko v bezpečí? Kybernetické útoky sa zamerali aj na vládne subjekty s cieľom vytiahnuť citlivé informácie

 

Rusko v máji prevzalo predsedníctvo v Arktickej rade, ktorej súčasťou sú aj USA. Predsedníctvo potrvá do roku 2023. Arktická rada bola založená v roku 1996 v súlade s Ottawskou deklaráciou a je medzivládnym fórom na vysokej úrovni, ktoré podporuje spoluprácu v regióne, najmä v oblasti ochrany životného prostredia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies