Vianočné slová od Mišky: Jedno stretnutie s Bohom všetko mení

NETKY.SK • 14 December 2022, 10:00 • 2 min
Vianočné slová od Mišky: Jedno stretnutie s Bohom všetko mení

Koľko ľudí stretávame v priebehu rokov? Nedá sa to zrátať, všetky tváre, všetky pozdravy, všetky stisnutia rúk či objatia, je ich tisíc a dvetisíc, niekedy sa len tak okolo seba miháme, prebehneme si vzájomne do príbehov a je to rýchle, skoro ako vietor, alebo taký slabý vánok, bez rachotu, bez povšimnutia.

slovakia

left justify in out

Niektorých treba vídať viac, aby sa nám zapísali do spomienok, a stáva sa aj to, že niekoho spoznáme, usmejeme sa a sme si istí, že to bolo prvý a posledný raz, ale potom sa čosi zmení a zrazu si prítomnosť a ani budúcnosť bez neho predstaviť nedokážeme.

 

A s Bohom, ach, jedno jediné stretnutie rozhodne o všetkom, jeden Jeho dotyk spôsobí nemožné v ľudskom srdci.

 

Pastieri

 

Istí pastieri vykonávali svoju prácu svedomito, nezastavila ich ani tuhá zima, ani skutočnosť, že sa netešili priveľkej vážnosti v spoločnosti. Nepozerali na nich s úctou ako na kráľov, ani ako na vzdelancov, lebo koniec koncov ani vzdelaní neboli. O ovce sa však starali pozoruhodne dobre, ostražitosť mali za každých okolností, dokázali byť aj v podmienkach, v ktorých by väčšina zutekala čo najďalej. Boli to tvrdí chlapi, udatní a odvážni. A aj utrápení, lebo sa namáhali a tlačila ich zodpovednosť, aby rodine nič nechýbalo, nech je len dostatok vždy, či bude mráz alebo sa rozpáli slnko.

 

Raz

 

Raz v noci tiež strážili, ovce nepočkali, a tak opäť mrzli. Nič zvláštne neočakávali, počas služby sa predsa ani neobvyklosti nekonali, v podstate to bol stále stereotyp. Avšak čosi sa zrazu zjavilo, celé nebo žiarilo, a ako keby to nestačilo, rozospieval sa chór, a nie hocjaký, ale rovno anjelský. Áno, anjeli spievali na počesť Boha a jeden z nich dokonca prehovoril, vraj sa narodil dlhoočakávaný kráľ, ten mesiáš, čo spasí svet, vraj je teraz aj s matkou v Betleheme a je to veľká udalosť, najväčšia, aká len môže byť.

 

Skúsili

 

Pastieri nepochybovali, naopak, len čo to začuli, nechali všetko tak a utekali do Betlehema, na vlastné oči sa presvedčiť, či sú reči pravdivé alebo nie. A naozaj, tam, v maštali, ležalo dieťa, ešte bezbranné, len plakalo a jedlo, a predsa ten chlapček nemohol byť nik iný. Bol to Ježiš, Boží syn, ten, pre ktorého nie je nič nemožné, ten, čo v dospelosti šiel na kríž, aby odniesol naše hriechy a porazil smrť.

 

Všetko a nič

 

Pastieri sa Mu poklonili, a od tej chvíle sa zmenilo všetko a zároveň nič. Vrátili sa k svojej práci, nestali sa z nich panovníci, nik ich nevítal so zlatom a striebrom, a predsa to najdôležitejšie bolo iné. Ich srdce. Predtým v temnote, bez nádeje, v osamelosti, v strachu, občas pripadajúce si ako nemilované. Boží syn a Jeho prítomnosť sa naveky podpísala do životov pastierov a tú dobrú správu okamžite rozšírili, kamkoľvek šli. A dobrá správa pre nás? Aj my totiž potrebujeme niečo dobré ako soľ, tak teda vedzme, že Ježiš je rovnaký, stále neprekonaný, stále milujúci, stále odnímajúci temnotu a osamelosť, je rovnaký a jedna chvíľa s Ním prinúti srdce biť ináč. Biť v nádeji. V pokoji. V odpustení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies