Dvojicu mužov odsúdili v Innsbrucku za teroristické aktivity

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 17:15 • 2 min
Dvojicu mužov odsúdili v Innsbrucku za teroristické aktivity

INNSBRUCK - Na dva roky väzenia nepodmienečne a rok odňatia slobody podmienečne odsúdil dnes Krajinský súd v Innsbrucku v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko dvoch mužov vo veku 27 a 19 rokov za účasť v teroristickom zoskupení a za pokus o výcvik na vykonanie teroristických akcií.

slovakia

left justify in out

Rozsudky ešte nie sú právoplatné, pretože obhajoba mieni usilovať o zrušenie verdiktu a podá aj odvolanie voči výške trestov, kým prokuratúra sa zatiaľ k rozhodnutiu súdu nevyjadrila.
     

Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.
     

Proces s dvojicou prebiehal za zavretými dverami, a to na žiadosť právneho zástupcu mladšieho z obžalovaných.
     

Podľa dostupných informácií získal 27-ročný učiteľ koránu z Egypta o osem rokov mladšieho mladíka pre "džihád" a skontaktoval ho s jednou z organizácií blízkych al-Káide. Obaja obžalovaní, ktorí žijú v Tirolsku, mali vlani v júni vycestovať do výcvikového tábora tejto organizácie v Sýrii.
     

Argumentáciu obžalovaných, podľa ktorej bola návšteva Sýrie nevinnou aktivitou, v rámci ktorej sa do výcvikového tábora dostali iba zhodou nešťastných okolností, si sudca Andreas Fleckl neosvojil. Napriek tomu ocenil, že mladší z dvojice sa po návrate "zbadal" a je "na správnej ceste".
     

Obaja síce ešte osve vycestovali v septembri do Turecka, kde si však mladší z dvojice definitívne uvedomil, čo chce, a dal sa na útek pred teroristami.
     

Starší z dvojice, ktorý sa v hľadáčiku rakúskeho Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu ocitol už skôr, je vo vyšetrovacej väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies