Biden telefonoval so Zelenským. Aký majú plán?

NETKY.SK • 3 Január 2022, 06:12 • 2 min
Biden telefonoval so Zelenským. Aký majú plán?

WASHINGTON - Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie približne 100 000 ruských vojakov neďaleko hranice s Ukrajinou. Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu. Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky popiera a namiesto toho obviňuje Kyjev, že rozmiestňuje svoje sily v blízkostí území na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden v nedeľu uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Washington a jeho spojenci zareagujú, ak Rusko zaútočí na Ukrajinu. Biden to povedal počas nedeľňajšieho telefonátu s ukrajinským prezidentom, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Biely dom. „Prezident Biden dal jasne najavo, že Spojené štáty a ich spojenci a partneri budú rozhodným spôsobom reagovať, ak Rusko pristúpi k invázii na Ukrajinu,“ priblížila tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová vo vyhlásení.

 

img

 

Biden zároveň opäť potvrdil, že Spojené štáty podporujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Psakiová ďalej uviedla, že Biden vyjadril podporu snahám o diplomatické riešenie vyostrenej situácie na ukrajinsko-ruskej hranici, vrátane rozhovorov medzi vysoko postavenými predstaviteľmi USA a Ruska, ktoré sú naplánované na 9. a 10. januára v Ženeve.

 

Prečítajte si tiež: Kremeľ prezradil obsah nočného rozhovoru medzi Putinom a Bidenom

 

Americký prezident vyjadril podporu aj Minským mierovým dohodám a snahám o ďalší pokrok pri ich implementácii, ako aj snahám o deeskaláciu napätia v separatistami kontrolovanom regióne Donbas na východe Ukrajiny.

 

„Vážime si neochvejnú podporu Ukrajiny,“ napísal Zelenskyj na Twitteri po telefonáte s Bidenom. „Diskutovali sme o spoločných krokoch Ukrajiny, USA a (ďalších) partnerov zameraných na udržanie mieru v Európe a zabráneniu ďalšej eskalácii,“ dodal ukrajinský prezident.

 

 

K téme: Šéf diplomacie EÚ označil požiadavku Ruska nerozširovať NATO na východ za neprijateľnú

 

Biden telefonoval minulý týždeň vo štvrtok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny. Počas telefonátu vyzval Moskvu, aby deeskalovala situáciu na rusko-ukrajinskej hranici, v opačnom prípade Kremľu pohrozil možnými tvrdými sankciami. Putin kontroval, že nová séria sankcií by bola kolosálna chyba, ktorá by mohla viesť k úplnému narušeniu vzťahov medzi USA a Ruskom, uviedol Putinov poradca.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies