Cestovanie po Bratislave bude komfortnejšie. Pribudne až 30 nových električiek

NETKY.SK • 17 Máj 2021, 21:15 • 2 min
Cestovanie po Bratislave bude komfortnejšie. Pribudne až 30 nových električiek

BRATISLAVA - Bratislava dostane k dispozícii takmer 70,5 milióna eur z eurofondov na nákup nových električiek.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ako koordinátor eurofondových projektov, odsúhlasilo plánovanú výzvu.

 

 

Investície do hromadnej dopravy

"Ak chceme zvýšiť atraktivitu verejnej dopravy a zlepšiť životné prostredie v mestách, musíme investovať do obnovy vozového parku,“ povedala ministerka Veronika Remišová (Za ľudí).

 

Vicepremiérka tiež zdôraznila, že električková doprava v hlavnom meste predstavuje nosný systém hromadnej dopravy, pričom na niektorých linkách stále jazdia 20-ročné električky.

 

Vyhlasovateľom výzvy v objeme takmer 70,5 milióna eur z operačného programu Integrovaná infraštruktúra bude Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR.

 

Oprávndený žiadateľ Dopravný podnik Bratislava (DPB) použije eurofondy na dva národné projekty"Obnova vozového parku električiek v Bratislave – 3. etapa" a "Električky pre Bratislavu".

 

Nové súpravy zabezpečia komfort cestujúcich

Električky budú bezpariérové, aby sa umožnil pohodlný nástup aj pre cestujúcich so zhoršenou pohyblivosťou, ale aj deťom či mamičkám s kočíkom. 

 

Súčasťou informačného systému bude palubný počítač i automatické počítanie cestujúcich, chýbať nebude ani wifi sieť.  

 

Obnova vozového parku má priniesť  rýchlejšiu a plynulejšiu dopravu, ktorá zníži množstvo vibrácii a hluku, čo skvalitní život v okolí električkových tratí.

 

"Komfort a spoľahlivosť verejnej dopravy sú pre udržateľnú mobilitu v mestách kľúčové. Investície z eurofondov do tejto oblasti budú pokračovať," zdôraznila vicepremiérka.

 

Do Bratislavy denne dochádza približne 200-tisíc ľudí, pričom počas pracovného dňa sa v hlavnom meste zdržiava až 650-tisíc ľudí. Veľká časť z nich pritom primárne využíva služby MHD. Deväť liniek električiek v Bratislave v súčasnosti jazdí po koľajovej sieti dlhej takmer 43 kilometrov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bratislavčania sa dočkajú! Výstavba električkovej trate do Petržalky začne na jeseň



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona