Cestovanie v budúcnosti. Vznášadlá i lietajúce autá sa stávajú skutočnosťou

NETKY.SK • 3 Január 2022, 10:28 • 2 min
Cestovanie v budúcnosti. Vznášadlá i lietajúce autá sa stávajú skutočnosťou

BRATISLAVA - Ak niekto ešte stále považuje elektromobily za prienik sci-fi sveta do reality, zrejme sa ešte nestretol so vznášadlami, ktoré v ostatnom období zažívajú boom. Na trhu je už niekoľko typov týchto dopravných prostriedkov a my sa pozrieme na niektoré z nich.

slovakia

left justify in out

Už v 50. rokoch minulého storočia si americká armáda objednala osobný vrtuľník HZ-1 Aerocycle, ktorý vyrobila značka De Lackner Helicopter. Cieľom bolo zadovážiť štandardný prostriedok, ktorý by vojaci mohli využívať počas prieskumov. Napokon však z myšlienky zišlo. Ovládanie stroja nebolo zase také jednoduché a k ukončeniu projektu zrejme prispeli aj havárie vznášadla, ktoré sa pohybovalo rýchlosťou približne 100 kilometrov za hodinu.

 

 

Švédsky startup Jetson začne tento rok predávať svoj produkt s označením ONE. Pracuje na ňom od roku 2018. Vznášadlo má 8 motorov a hmotnosť 86 kilogramov. Dokáže letieť rýchlosťou približne 100 kilometrov za hodinu a vo vzduchu vydrží 20 minút. V kabíne pre jedného pasažiera sa nachádza riadiaci systém, ktorého súčasťou sú aj senzory LIDAR na monitorovanie terénu a rôznych prekážok.

 

Prečítajte si tiež: Mercedes-Benz predstaví špičkový elektromobil

 

Ak by ste mali záujem o Jetson ONE, musíte si zrejme ešte rok počkať. Všetkých 12 kusov, ktoré firma vyrobí tento rok, už predali. Objednávky na rok 2023 sú ešte voľné. Cena za kus je zhruba 82 000 eur.

 

 

Pre fanúšikov filmov Návrat do budúcnosti určite nebude neznámy názov DeLorean. Áno, je to slávne auto, ktoré sa v ňom objavilo. Zakladateľom firmy, ktorá ho vyrábala bol John DeLorean. Jeho synovec Paul sa rozhodol pokračovať v odkaze strýka a v roku 2012 založil spoločnosť DeLorean Aerospace. Tá sa pustila do konštrukcie stroja DR-7, ktorý má byť akousi formulou F1 na oblohe. Vzadu aj vpredu má umiestnené poháňacie vrtule a je určené na osobné využitie, pričom disponuje dvoma miestami na sedenie. Firma tvrdí, že jeho ovládanie je veľmi jednoduché a vyžaduje si len základný tréning. Na jedno nabitie prejde takmer 200 kilometrov a dosiahne maximálnu rýchlosť 380 kilometrov za hodinu.

 

 

Japonský startup A.L.I. Technologies nedávno predstavil takzvaný hoverbike. Vznášadlo podobné motorke dokáže fungovať na jedno nabitie 40 minút a dosiahnuť rýchlosť 100 kilometrov za hodinu. Firma chce do polovice roka 2022 vyrobiť 200 strojov. Každý má hmotnosť 300 kilogramov, je vybavený konvenčným motorom a 4 motormi napájanými batériami.

 

 

Japonci majú v ponuke aj GEN H-4. Osobný vrtuľník, ktorý sa skladá zo sedačky, podvozku a dvoch štvormetrových vrtúľ. Jeho ovládanie je veľmi jednoduché a autori ho prirovnávajú k bicyklu. Poháňajú ho 4 motory na benzín. Dokáže letieť rýchlosťou približne 100 kilometrov za hodinu.

 

K téme: Tesla má ďalší problém. V Číne zvoláva desaťtisíce vozidiel

 

Americká firma Joby Aviation pripravuje lietajúci taxík, ktorý koncom roka 2021 začal testovať americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Plne elektrický stroj dokáže preletieť až 250 kilometrov a je určený na prepravu ľudí i tovaru. Firma začína s 5-miestnou palubou, no s príchodom lepších batrérií plánuje zväčšiť prepravnú kapacitu. Plnohodnotnú taxi službu chce spustiť do roku 2024. „Dokázali sme to, o čom mnohí tvrdia, že je nemožné s dnešnými batériami,“ povedal zakladateľ firmy JoeBen Bevirt. Ako dodal, cesta z Los Angeles do San Diega bez emisií bude vďaka novinke každodennou realitou.

 

 

Aj Slovensko má svojho zástupcu medzi lietajúcimi strojmi. Autorom nášho prvého lietajúceho auta AeroMobilu je dizajnér Štefan Klein. Ten už predstavil aj svoj druhý prototyp s názvom AirCar, čo je v podstate bežné auto, ktoré dokážete počas niekoľkých minút premeniť na lietajúcu verziu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona