Dovolenka bez davov? 5 inšpirácií na netradičné letné destinácie

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 14:00 • 2 min
Dovolenka bez davov? 5 inšpirácií na netradičné letné destinácie

Je to paradox, no niekedy sa z dovolenky vrátime ešte viac unavení, ako sme boli na začiatku leta. Ideme za oddychom, no ocitneme sa uprostred hlučných, hore-dolu prúdiacich nekonečných davov turistov z celého sveta.

slovakia

left justify in out

V tej tlačenici si neužijeme pokoj, ticho, žiadnu pamiatku, nenájdeme ani len meter štvorcový prázdnej pláže. Vraciame sa domov frustrovaní, uťahaní a potrebujeme urgentne ďalšiu dovolenku...

Čo takto tento rok obísť najvychytenejšie zaručené dovolenkové „tutovky“,  a vybrať sa na miesta, kde objavíte niečo nové, zaujímavé a vrátite sa domov plní síl, dobrej nálady a krásnych zážitkov? Máme pre vás niekoľko tipov a inšpirácií na nepreplnené letné destinácie, ktoré ulahodia vašej duši, telu aj oku:

 

1.Valencia, Španielsko – kultúra, história aj pláže

Ak premýšľate o dovolenke v Španielsku a chcete si užiť tak historických pamiatok ako aj mora, je veľká pravdepodobnosť, že prvé miesto, ktoré vám napadne je Barcelona.

Hoci je to nesporne vzrušujúce a jedinečné mesto, Barcelona vie byť v letných mesiacoch vďaka návalu turistov aj riadne otravná, vysiľujúca a z prechádzok po jej krásnych, no preplnených uličkách sa môže stať pravé peklo.  Prečo sa teda nevydať ďalej po pobreží a doraziť do Valencie? Tretie najväčšie mesto Španielska je plné kultúry, histórie a zvláštneho pôvabu, napriek tomu, že tu nenájdete toľko chronicky známych pamiatok ako v Barcelone či Madride. A predovšetkým, umožňuje turistom objavovať ju podľa svojich predstáv a vlastným tempom, čo určite ocení každý nemasový typ turistu.

 Valencia sa môže pochváliť krásnou starou štvrťou, ale fantastickými futuristickými budovami a množstvom nádhernej zelene, a preto je ideálnym miestom na dovolenku. Navštívte hradby Torres de Serranos s úžasným výhľadom na staré mesto, dajte si kávičku na Plaza de la Virgen, odfoťte si miestnu katedrálu, navštívte jedno z najväčších akvárií v Európe. A to zďaleka nie je všetko. V regióne Valencia sa nachádza Costa Blanca - "Biele pobrežie" s viac ako 200 metrami skvelých pláží s bielym pieskom. Kultúra, história, more, výborná gastronómia – to všetko ponúka Valencia bez davov turistov.

 img

Valencia.

 

2. Severné Macedónsko – krajina najkrajších jazier

Ak hľadáte idylickú a zaujímavú európsku destináciu s jedinečnou prírodou, kultúrou aj históriou, ktorá nie je v lete preplnená, dovolenka v Severnom Macedónsku môže byť pre vás tým pravým. Severné Macedónsko hraničí s Gréckom, Bulharskom, Srbskom a Albánskom a vďaka prelínaniu mnohých historických a kultúrnych smerov tu zažijete naozaj výnimočnú atmosféru. Tunajšia kultúra je stredomorská aj balkánska, história Macedónska sa pýši gréckym, rímskym a osmanským dedičstvom.

 Je to malá krajina veľkých krás. Približne 80 % jej územia pokrývajú vysoké hory a nádherné blankytné jazerá, takže ak máte radi turistiku, cyklistiku alebo jazdu na kajaku, budete mať z čoho vyberať. Na svoje si prídu všetci milovníci prírody, tunajšie hory sú plné bohatej flóry aj fauny, vrátane viac ako 200 druhov motýľov.

Jediné rušné miesto Macedónska by mohlo byť nádherné jazero Ohrid, zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Turistov láka jeho podmaňujúce okolie aj samotné mesto Ohrid – jedno z najstarobylejších v Európe. Objavte aj malebné hlavné mesto Skopije, či neďaleké Údolie matky, vyhĺbené riekou Treska, s mnohými jaskyňami (za návštevu stojí jaskyňa Vrelo) a jazierkami.

Celé Severné Macedónsko je jedno veľké fascinujúce múzeum, nájdete tu 950 kostolov a kláštorov, k tomu vyše 600 mešít, množstvo amfiteátrov, sôch, historických pomníkov. Určite ochutnajte skvelú macedónsku kuchyňu, ale aj domácu rakiju, či tunajšie vína.

 

img

 

3. Hamburg, Nemecko – mestská elegancia

Možno trochu netradičná destinácia na leto, ale prečo nie? Všetci chcú vidieť Berlín so svojou zaujímavou históriou a zvláštnym geniom loci, no Hamburg má rozhodne tiež čo ponúknuť aj najnáročnejšiemu turistovi. Ak máte radi mestské dovolenky s metropolitným nádychom, umenie, kultúru, gastronómiu a vznešenú históriu v jednom, Hamburg si zamilujete! Aj tu nájdete stopy veľkej minulosti, podobne ako v Berlíne, aj toto mesto má vďaka svojim riečnym kanálom svoj šarm, tak ako Amsterdam, len si to užijete s menej turistami.

Hamburg je známy svojou spoločenskou scénou, vychytenými barmi, reštauráciami s naozaj bohatou gastronómiou z celého sveta, elegantnými mestskými promenádami centra, ale aj romantickými prechádzkami po nábreží Labe. Navštívte historický rybí trh, zájdite si na poctivé pivo, preskúmajte tunajšie múzeá a galérie, obdivujte architektúru mesta.

Neobíďte Speicherstadt – časť mesta, zapísanú v zozname pamiatok UNESCO, ktorá pôsobí ako zvláštny kaňon z budov z červených tehál, uprostred ktorých si to štrikuje rieka. Modernejšiu tvár vám ukáže Hafen City – štvrť na pobreží s efektnou architektúrou, kde sídli aj Elbphilharmonie – 100 metrov vysoká budova s výnimočným dizajnom. Užívajte dokonalý oddych v jednom z najkrajších európskych parkov Planten un Blomen.

 

img

Speicherstadt, Hamburg.

 

4. Uzbekistan – kadiaľ viedla Hodvábna cesta

Je dosť možné, že ste o tejto krajine v centrálnej Ázii ako o dovolenkovom tipe nikdy ani neuvažovali. No ak raz spoznáte krásy Uzbekistanu, bude sa čudovať, prečo vám toľko trvalo objaviť ich.

Krajina plná histórie, impozantných mešít, múzeí a ďalších historických miest, spojených so strategickou Hodvábnou cestou, vedúcou medzi Čínou a Stredomorím, ale aj nádhernej hornatej prírody. Všetky mestá a zaujímavosti spojené s Hodvábnou cestou sú dobre spojené autobusom, či vlakom, takže môžete po tejto krajine cestovať pohodlne aj sami.

Po rokoch izolácie otvoril Uzbekistan svoju náruč turistom, a naozaj má čo ponúknuť. Neobíďte hlavné mesto Taškent so štátnym múzeom a určite si pozrite nádherne vyzdobené stanice tunajšieho metra! Mesto Samarkand bolo jedným z najdôležitejších bodov Hodvábnej cesty, dodnes sa mu hovorí „križovatka kultúr“. Jeho impozantné historické centrum je na zozname pamiatok UNESCO, jeho dominantou je úchvatné námestie Registan. Ďalšími miestami, ktoré stoja za to sú Buchara – bývalé sídlo emíra, či dvetisíc rokov staré mesto Khiva. Určite na potulkách Uzbekistanom ochutnajte tunajší čaj, spoznajte tajomstvo výroby ich hodvábu, či vyhľadajte možnosť ako stráviť noc v jurte na púšti.

 

img

Buchara, Uzbekistan.

 

5. Vipava, Slovinsko

Pre nás o to atraktívnejšia destinácia, že ju máme tak blízko, takmer po ruke. Jedným z možno menej objavených a preplnených miest v Slovinsku je Vipavská dolina, ideálna pre cyklistov, milovníkov prírody, turizmu, čerstvého vzduchu, zelene. Meno jej dala rieka, ktorá tadiaľto tečie a vytvára nádherné prírodné zákutia. Putovanie údolím ponúka množstvo krásnych výhľadov, dobrodružstiev pod holým nebom, skutočného relaxu. Určite sa nezabudnite pozrieť cez tzv. prírodné okno Otlica, vyformované nezvyčajne zo skál.

Oblasť je rajom pre rybárov, športovcov, horolezcov, kajakárov, paraglajding, milovníkov ľahkých výletov aj ťažších túr. No ponúka aj iné radovánky – pestujú tu skvelé miestne vína Pinela a Zelen, nájdete tu skvelé reštaurácie s lokálnou gastronómiou, medzi nimi aj michelinovskú Pikol.

Len hodinu cesty odtiaľto sú ďalšie atraktívne destinácia Slovinska – jazero Bled a Lubľana.

 

img

Prírodné okno Otlica, Vipava.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies