Angelina Jolie pomáha utečencom v Jemene. Tunajšiu krízu porovnáva s vojnou na Ukrajine

NETKY.SK • 9 Marec 2022, 14:13 • 2 min
Angelina Jolie pomáha utečencom v Jemene. Tunajšiu krízu porovnáva s vojnou na Ukrajine

Herečka Angelina Jolie odletela do Jemenu, kde sedem rokov trvajúci konflikt zapríčinil jednu z najväčších humanitárnych kríz súčasnosti. „Všetci si zaslúžia rovnaký súcit,” napísala herečka s odkazom na prebiehajúci konflikt na Ukrajine a v Jemene, kde pomáha v rámci Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Herečka Angelina Jolie o svojich aktivitách v Jemene informovala na svojom Instagrame, ktorý sleduje cez dvanásť miliónov ľudí, v nedeľu 6. marca „Pristála som v Adene, aby som sa stretla s vysídlenými rodinami a utečencami a prejavila svoju podporu ľudu v Jemene,” napísala k príspevku. „Urobím, čo bude v mojich silách, aby som v priebehu dní informovala o situácii.”  

 

„Zatiaľ čo naďalej pozorujeme hrôzy odohrávajúce sa na Ukrajine a vyzývame k okamžitému ukončeniu konfliktu a prístupu k humanitárnej pomoci, dorazila som do Jemenu, aby som podporila obyvateľov, ktorí tiež zúfalo potrebujú mier. Len v roku 2022 tu bol každú hodinu zavraždený civilista. Ekonomiku zdevastovala vojna a viac než 20 miliónov Jemenčanov je závislých na humanitárnej pomoci, aby prežilo,” dodala.  

 

 

Držiteľka Oscara je dlhodobou zástankyňou jemenského ľudu. Situáciu v zemi a pokračujúcu humanitárnu krízu prirovnala k súčasnému utrpeniu na Ukrajine a vyzvala k súcitu s tými, ktorých oba konflikty zasiahli.

 

„Tento týždeň bolo milión ľudí nútených utiecť pred strašnou vojnou na Ukrajine. Pokiaľ nám táto príšerná situácia niečo ukazuje, tak to, že nemôžeme selektovať, kto si zaslúži našu podporu a čie práva hájime. Všetci si zaslúžia rovnaký súcit. Životy civilných obetí konfliktu majú všade rovnakú hodnotu,” uviedla Jolie.  

 

Vojna v Jemene trvá už od roku 2015. Tento ozbrojený konflikt, ktorý býva označovaný za zástupnú vojnu Saudskej Arábie a Iránu, si podľa OSN vyžiadal už 380 tisíc obetí. Väčšina z nich zomrela kvôli nepriamym príčinám, mimo iné podvýžive, nedostatku pitnej vody alebo rôznym ochoreniam.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona