16. Cena veľvyslanca Japonska bola udelená Ing. Andrejovi Kulinovi, riaditeľovi AOKI Slovakia s.r.o.

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 18:18 • 2 min
16. Cena veľvyslanca Japonska bola udelená Ing. Andrejovi Kulinovi, riaditeľovi AOKI Slovakia s.r.o.

BRATISLAVA - Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike si Vám s radosťou dovoľuje oznámiť, že 16. Cena veľvyslanca Japonska bola udelená Ing. Andrejovi Kulinovi za jeho dlhoročný prínos pri prehlbovaní priateľstva, vzájomných vzťahov a výmen na poli ekonomickej spolupráce medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

slovakia

left justify in out

Slávnosť spojená s odovzdaním ceny sa konala 16. júna 2023 na rezidencii veľvyslanca Japonska v SR.

Privítame aktivitu každého média, ktoré sa rozhodne informovať o udelení Ceny. V prípade potreby dodatočných informácií, kontaktujte prosím oddelenie protokolu Veľvyslanectva Japonska v SR.

 

O Cene veľvyslanca

 

Cena veľvyslanca Japonska sa udeľuje jednotlivcom, telesám alebo inštitúciám, ktorí svojimi aktivitami výrazne prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami. V Slovenskej republike bola Cena veľvyslanca Japonska udelená po prvýkrát v roku 2014 združeniu Anime Crew, organizátorovi festivalov Comics Salón a AnimeSHOW.

 

 

O ocenenom 

 

 Ing. Andrej Kulina sa narodil v roku 1976 v Dolnom Kubíne. Vyštudoval Fakultu prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov na Žilinskej univerzite. Jeho dlhoročné prepojenie s Japonskom začalo v roku 1999, kedy sa zúčastnil na výmennom študijnom programe na japonskej univerzite. Pravidelne stážoval v japonskej strojárskej firme Ucunomija Seiki  s dôrazom na oboznamovanie sa s japonskou firemnou kultúrou a podnikateľským prostredím.

 

 Aj po návrate z Japonska a absolvovaní univerzity sa Ing. Kulina angažoval v propagácii Japonska a japonských spoločností na Slovensku. Na základe svojich bohatých skúseností nadobudnutých v Japonsku založil v roku 2010 Japonsko-slovenskú konzultačnú spoločnosť na pomoc zahraničným investorom. Odkedy Slovenská republika v roku 2004 vstúpila do EU, pritiahla na svoje územie viacero japonských firiem, ktoré vítali jej geograficky výhodnú polohu v centre Európy.  Ing. Kulina poskytoval týmto spoločnostiam plnohodnotné informácie ohľadom investovania a pracovného prostredia a podmienok na Slovensku.

 

 V júli 2011 bol pán Eiiči Išikawa, člen vedenia spoločnosti Ucunomija Seiki, menovaný za slovenského honorárneho konzula a v marci nasledujúceho roka táto spoločnosť v meste  Ucunomija otvorila Generálny konzulát Slovenskej republiky. Konzulát rozbehol asistenčné služby pre rozvoj japonsko-slovenskej spolupráce v kultúrnej a ekonomickej oblasti. Ing. Kulina hral v tomto procese veľmi dôležitú úlohu a stal sa nepostrádateľným prostredníkom komunikácie medzi oboma krajinami. V čase, keď Ing. Kulina stážoval v spoločnosti Ucunomija Seiki, zamestnanci spoznali jeho prostredníctvom  čestnú, ľudskú, šikovnú a pracovitú stránku slovenskej povahy. Vďaka aktívnym ekonomickým a kultúrnym kontaktom bol pán Eiiči Išikawa menovaný honorárnym konzulom Slovenskej republiky, pričom Ing, Kulina mu významne pomáhal a podporoval ho pri otvorení Honorárneho konzulátu v Japonsku.

 

Keď sa v roku 2012 prezident Ivan Gašparovič zúčastnil na oficiálnej návšteve Japonska, Ing. Kulina ako úspešný konzultant v oblasti japonsko-slovenského podnikateľského prostredia bol súčasťou delegácie podnikateľov, ktorí prezidenta sprevádzali. Počas tejto návštevy slovenská delegácia podpísala Memorandum o porozumení s japonskou spoločnosťou AOKI SEIKI Group, ktorá sa špecializuje na výrobu presných komponentov pre automobilový priemysel. Memorandum hovorilo o zriadení prvej mimoázijskej pobočky spoločnosti AOKI SEIKI Group na Slovensku. Na  tomto procese v roku 2013 sa významne podieľala tak spoločnosť Ucunomija Seiki, ktorá ako sídlo Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Japonsku zdieľala svoje vedomosti o slovenskom prostredí so spoločnosťou AOKI SEIKI Group, ako aj Ing. Kulina, ktorý ako fundovaný konzultant pomáhal zakladať kanceláriu Aoki Slovakia s.r.o..

 

Na základe rozhodnutia AOKI SEIKI Group sa Ing. Kulina stal v roku 2015 riaditeľom slovenskej pobočky AOKI a presunul sa s celou rodinou z Bratislavy do Dubnice nad Váhom, kde sa vybudoval výrobný závod. Pod vedením Ing. Kulinu sa medzičasom produktivita práce v slovenskom závode zaradila k najlepším v skupine, ktorú ešte závody v Japonsku, Číne a Thajsku.  Zároveň pobočka prispieva k rozvoju regiónu tým, že poskytuje duálne vzdelávanie pre študentov Strednej odbornej školy v Dubnici nad Váhom. Ing. Kulina takisto absolvuje pravidelné prednášky na Žilinskej univerzite, počas ktorých približuje študentom pohľady na japonský a európsky spôsob podnikania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies