Katastrofa v Indii: Kus himalajskeho ľadovca spôsobil obrovské záplavy

NETKY.SK • 8 Február 2021, 06:22 • 2 min
Katastrofa v Indii: Kus himalajskeho ľadovca spôsobil obrovské záplavy

NAÍ DILLÍ - V Indii v nedeľu spustili rozsiahlu záchrannú akciu po tom, ako odtrhnutá časť himalájskeho ľadovca zapríčinila v štáte Uttaránčal záplavy a zničila množstvo domov.

slovakia

left justify in out

Kus ľadovca sa zrútila do rieky a spôsobila obrovský príval vody, ktorý prelomil priehradu a zničil mosty i cesty.

Úrady zatiaľ potvrdili deväť mŕtvych a približne 140 nezvestných zamestnancov dvoch vodných elektrární. Voda sa dostala do dvoch priehrad, pričom jednu elektráreň zničila a druhú poškodila.


Úrady varovali obyvateľov v oblasti rieky Alaknanda, aby okamžite odišli do bezpečia.

 



Zároveň vypustili ďalšie dve priehrady, aby zabránili zaplaveniu miest Haridvár a Rišikeš, kde zatvorili všetky turistické miesta a zastavili všetky vodné aktivity.

Indický premiér Narendra Modi na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že "neustále monitoruje situáciu". Dodal, že "India stojí za všetkými obyvateľmi štátu Uttaránčal a modlí sa za ich bezpečnosť".

 



V roku 2013 zomreli v tomto štáte tisíce ľudí po tom, ako silné dažde spustili záplavy a zosuvy pôdy. Zničili pritom tisíce domov a cesty a v mnohých častiach prerušili komunikačné spojenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona