AKTUALIZÁCIA: Proces v kauze Kočnerových motákov odročili

NETKY.SK • 11 August 2021, 09:27 • 2 min
AKTUALIZÁCIA:  Proces v kauze Kočnerových motákov odročili

BRATISLAVA - V kauze Kočnerových motákov dnes prebehol ďalší súd. Senát však odročil proces na 27. októbra. Podľa zastupujúceho prokurátora Ronalda Kutiša bol záver znaleckého posudku jednoznačný a dnes, na súde prezentované telefonáty, ktoré sa počas pojednávania púšťali, objasnili podľa neho ďalšie veci.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 11. augusta 12:30

Obhajca Mariana Kočnera Michal Mandzák upresnil, prečo obhajoba žiada predvolanie Zuriana ako svedka. „Týždenník Plus 7 dní s ním zverejnil rozhovor, v ktorom sa tento svedok mal vyjadriť, že tieto motáky mali byť odovzdané jemu a že ide o spôsob zabezpečenia dôkazu.“ 

 

K záverom znaleckého posudku, ktorý má potvrdzovať autenticitu motákov ako diela Mariana Kočnera, uviedol, že ich považuje za irelevantné. „Obsah motákov nič nevypovedá v predmete skutku. Predmetom skutku nie je falšovanie, ale navádzanie svedka Osuského.“ 

Podľa zastupujúceho prokurátora Ronalda Kutiša bol záver znaleckého posudku jednoznačný, a potvrdil, že Marian Kočner motáky skutočne napísal. Dnes na súde prezentované telefonáty, ktoré sa počas pojednávania púšťali, objasnili podľa neho ďalšie veci. „Potvrdili okolnosti, ktoré uvádzal svedok Peter Tóth k šifrovanej komunikácii medzi ním a obžalovaným,“ dodal Kutiš.

 

Aktualizácia 11. augusta 12:00

Senát Okresného súdu Bratislava I po dnešnom vypočutí ďalších dôkazov v kauze motákov Mariana Kočnera odročil proces na 27. októbra. Senát zároveň zváži predvolanie bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana a tiež opätovne predvolá advokáta Andreja Šabíka, ktorý mal motáky z väzenia vynášať. 
 

Aktualizácia 11. augusta 10:30

Znalec potvrdil, že motáky písal Marian Kočner.  Znalecký posudok, ktorý sa dnes v kauze Motáky čítal na Okresnom súde Bratislava I, potvrdil, že motáky, ktoré polícii poskytol Peter Tóth, skutočne písal Marian Kočner. Ten bol počas pojednávania v sále prítomný. Okrem znaleckého posudku na súde odzneli texty motákov a ďalšie listinné dôkazy.
 

Pôvodná správa

Kočnera opäť eskortovali príslušníci zásahovej jednotky Zboru väzenskej a justičnej stráže. Prítomný je aj prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín Ronald Kutiš a obhajcovia obžalovaného Michal Mandzák a Dušan Pohovej.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Marian Kočner odmietol dohodu o vine a treste

 

Súd má dnes v pláne oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom a znaleckým posudkom. Znalecký posudok prečítal na úvod pojednávania v stredu dozorový prokurátor.


V utorok 10. augusta vypovedali Peter Tóth, obhajca Marek Para a podnikateľ Jozef Dučák. Advokát Andrej Šabík, ktorý mal Kočnerove motáky pre Tótha z bratislavskej väznice vynášať, sa z dôvodu dovolenky ospravedlnil. Na jeho osobnej výpovedi trvá prokurátor. Súd v utorok pojednával po prvý raz, keď prijal obžalobu na svojom verejnom zasadnutí koncom júna.

 

Sudca Tóthovi vysvetlil, že aj Kočner má právo dávať otázky. Peter Tóth reagoval, že nebude odpovedať na súde na otázky kriminálnika. „Asi som si mal radšej nechať napariť pokutu, v tejto chvíli končím. Ja keď niečo poviem alebo napíšem v súkromnej komunikácii, tak to nie je to isté, ako keď poviem názor na verejnosti.“

 

Tótha rozrušilo, že Kočner sa ho pýtal, či sa niekedy o šéfovi SIS Antonovi Šafárikovi vyjadril vulgárne,  a že mal na protestoch použiť výbušniny a tvrdiť, že to narafičila opozícia. Kočner povedal, že má ešte veľa otázok, ale už končí. Touto otázkou chcel preukázať, že Tóth je ochotný falšovať dôkazy.

 

10. augusta 2021 10:55
 

Peter Tóth na súde veľmi zle znášal Kočnerove. Je podráždený a odpovedá ironicky. „Keď má obžalovaný problém s pamäťou, treba si dať nejaké vitamíny,“ povedal Kočnerovi Tóth. Sudca Tótha upozornil, aby sa zdržal emotívnych prejavov. Kočner chcel od Tótha na súde vedieť, prečo kedysi prokurátorovi povedal, že nevie, kto je v motáku osoba Roman, a teraz už hovorí, že je to Roman Osuský.

 

 

Sudca poprosil Kočnerovho obhajcu, aby mu vysvetlil, ako sa procesne odstraňujú rozpory vo výpovedi. Je na to presný procesný postup, v ktorom treba najprv prečítať spornú výpoveď a až potom pristúpiť ku konfrontácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona