Dôležitú úlohu pri nastavení vhodnej liečby migrény zohráva aj pacient

NETKY.SK • 23 Marec 2023, 13:15 • 2 min
Dôležitú úlohu pri nastavení vhodnej liečby migrény zohráva aj pacient

BRATISLAVA - Dôležitú úlohu v diagnostike a nastavení vhodnej liečby migrény zohráva aj pacient. Ochorenie je jednoduchšie diagnostikovať, ak si pacient vedie záznamy o intenzite, opakovaní či spúšťačoch bolestí hlavy. Upozornila na to neurologička z Univerzitnej nemocnice Bratislava Anetta Kováčiková.

slovakia

left justify in out

"Poznať svoje ochorenie je prvým krokom k lepšiemu životu. Dlhoročné pacientky už vedia predvídať ataky migrény a prispôsobiť tomu svoje konanie, vedia, čo im atak migrény spôsobuje alebo zintenzívni, kedy si majú podať liek a migréne sa úplne vyhnúť alebo znížiť jej intenzitu," uviedla. Odborníci poukázali na to, že s liečenou migrénou sa dá žiť plnohodnotný život. Neurológ Peter Valkovič ozrejmil, že existujú rôzne možnosti liečby. "Primárne sa podáva akútna liečba bežnými analgetikami alebo triptanmi," priblížil.

 

V prípade, že liečba zlyhá, respektíve sú ataky príliš časté, môže lekár predpísať profylaktickú liečbu. Podáva sa preventívne a tabletková forma sa užíva denne. "Ak sa pri tejto liečbe nezníži počet záchvatov, už viac ako dva roky máme možnosť ponúknuť pacientom biologickú liečbu, ktorá sa podáva injekčne, zväčša jedenkrát mesačne," dodal neurológ. Migréna je chronické záchvatovité ochorenie prejavujúce sa strednou až ťažkou bolesťou prevažne na jednej strane hlavy, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní. Objavuje sa pri nej aj nevoľnosť, zvracanie a citlivosť na svetlo a zvuky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona