Slovensko minulý týždeň zahalila snehová pokrývka

NETKY.SK • 11 December 2019, 8:39 • 2 min
Slovensko minulý týždeň zahalila snehová pokrývka

BRATISLAVA - Minulý týždeň sa na väčšine územia Slovenska prvýkrát v aktuálnej zimnej sezóne vytvorila snehová pokrývka vo väčšom rozsahu.

slovakia

left justify in out

Na severe Slovenska bola niekedy hrubšia ako na juhu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

V pondelok (2.12.) a v utorok (3.12.) ráno bola snehová pokrývka na juhovýchode Podunajskej nížiny podľa meteorológov hrubšia ako v Oravskej Lesnej a na Štrbskom Plese. V Hurbanove uviedli v daných dňoch 4 a 7 centimetrov, v Oravskej Lesnej 0 a 3 cm a na Štrbskom Plese 1 a 6 cm.

 

"V nížinách Slovenska bola na začiatku prvého decembrového týždňa snehová pokrývka a pri následnom nočnom zmenšení oblačnosti sa vzduch nad ňou mohol výrazne ochladzovať. Keď potom v strede týždňa začal nad tento studený vzduch prúdiť vo vyšších vrstvách atmosféry teplejší vzduch, vytvorila sa postupne pomerne výrazná teplotná inverzia," priblížili meteorológovia.

 

 

Vo výške približne 1200 až 1800 metrov nad morom bolo podľa nich napríklad v piatok (6.12.) tak teplo, že teplota vzduchu dosiahla na Štrbskom a Skalnatom Plese okolo 10 stupňov Celzia.

 

V rovnakom čase bolo v nižších nadmorských výškach, v kotlinách a v nížinách mrazivé počasie s hmlou alebo nízkou inverznou oblačnosťou a maximálna denná teplota vzduchu v týchto oblastiach nedosiahla v niektorých prípadoch ani -5 stupňov C. Napríklad v Lome nad Rimavicou bolo -6,5 stupňov C a v Telgárte -5,7 stupňov C.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona